Lepidiolamprologus mimicus

Schelly, Takahashi, Bills & Hori, 2007
Lepidiolamprologus mimicus vid Fulwe Rocks i Tanzania.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Arten beskrevs formellt som Lepidiolamprologus mimicus år 2007 av Schelly, Takahashi, Bills och Hori. Tidigare har den haft det provisoriska namnet Lepidiolamprologus sp. ’profundicola tanzania’.

Vad namnet betyder

Lepidiolamprologus kombinerar grekiskans ”lepis” eller ”lepidio” (fiskfjäll) och Lamprologs, som är det ursprungliga släktet. Detta refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de överfördes till detta nya släkte. Anledningen till detta var beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet mimicus betyder ”imitatör” på latin och syftar på artens förmåga att ändra färgteckning för att efterlikna bytesfiskar.

Utbredning

Förekommer i Tanganyikasjön vid Zambias kust mellan Kasenga och Kapembwa, men också i Tanzania omkring Kipili och Fulwe Rocks.

Storlek och utseende

Lepidiolamprologus mimicus är en storvuxen art, med hanar som kan bli upp till 18 cm långa och honor något mindre. Den har tre längsgående oregelbundet uppbrutna linjer på kroppen, stora mörka fläckar och klargula fenor. Det finns få utseendemässiga skillnader mellan könen, men hanar får något spetsigare rygg-, anal- och stjärtfenor jämfört med honor.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av fisk, främst unga individer av olika Cyprichromis-arter. Den anpassar sin färgteckning efter bytesfisken och smyger sig på så sätt in i deras stim. I akvarium är räkmix med en hög andel räkor och fiskkött ett lämpligt foder. Det kan varieras med olika proteinrika torrfoder och frysfoder och mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever främst i kustnära, branta klippmiljöer med stora stenblock. Den återfinns oftast på djup mellan 2 och 50 meter.

Akvarium

För denna aktiva och storvuxna art rekommenderas ett akvarium på minst 400 liter. Kombinera öppet simutrymme med stenuppbyggnader som bildar gömställen, för att skapa en miljö som efterliknar dess naturliga livsmiljö och ger skydd åt jagade fiskar. Bottenmaterial bör vara finkornigt.

Lek

Arten är monogam och en substratruvare. Äggen fästs vanligtvis på undersidan av stora stenar eller klippor. Honan tar hand om ägg och larver, medan hanen vaktar reviret. En kull kan innehålla upp till 300 ägg.

Allmänt

Lepidiolamprologus mimicus är en stor och aggressiv rovfisk som bäst hålls parvis tillsammans med andra tanganyikaciklider av liknande storlek och temperament. Eftersom det är svårt att könsbestämma arten, rekommenderas att börja med en grupp och låta dem bilda par. Överblivna individer kan sedan tas bort. Mindre fiskar ses som föda och bör undvikas som sällskap.

Lepidiolamprologus mimicus är ett spännande exempel på hur ciklider från Tanganyikasjön anpassar sig. Arten härmar Cyprichromis både till utseendet och beteendet, med en gul analfena som liknar den hos ungfiskar och honor av Cyprichromis. Detta hjälper den att smälta in i stim och komma nära sina byten. När fisken blir äldre och större försvinner dock den gula färgen, vilket gör den mer igenkännlig och mindre effektiv som härmare.
Lepidiolamprologus mimicus vid Cape Nangu i Zambia.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia