Lepidiolamprologus profundicola

Poll, 1949
Lepidiolamprologus profundicola, Namansi.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 32 cm
Minsta akvarievolym: 700 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lepidiolamprologus profundicola beskrevs ursprungligen av Max Poll år 1949 som Lamprologus profundicola, men flyttades sedan år 1985 till släktet Lepidiolamprologus. Arten har inga kända handelsnamn.

Vad namnet betyder

Lepidiolamprologus kombinerar grekiskans ”lepis” eller ”lepidio” (fiskfjäll) och Lamprologs, som är det ursprungliga släktet. Detta refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de överfördes till detta nya släkte. Anledningen till detta var beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet profundicola från latinets ”profundum” (djup eller avgrund) och ”colo” (ägna sig åt), vilket syftar på att arten lever på djupt vatten.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjön. Typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid en bukt strax söder om Cape Tembwe i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Lepidiolamprologus profundicola är den största arten inom släktet och kan bli upp till åtminstone 32 centimeter. Det finns rapporter om enstaka exemplar på upp till 45 cm i naturen. Hanar och honor är lika i utseende, men hanar blir generellt större än honor. Kroppsfärgen är oftast beige med små, bleka pärlfläckar längs kroppssidorna. Jämfört med Lepidiolamprologus elongatus har den en ljusare färg samt en kraftigare och högre kroppsform.

Foder

En utpräglad rovfisk som främst lever på fisk i naturen. I akvarium är arten flexibel och accepterar de flesta typer av foder, men en proteinrik diet är viktig för dess välmående. En bas av räkmix med högt proteininnehåll och torrfoder kan kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i den djupare delen av klippmiljön eller i övergångszonen mot sandbottnar. Oftast på djup mellan 4 och 20 meter, men i jakt på föda kan den ibland förekomma på djup ner till cirka 100 meter.

Akvarium

Ett rymligt akvarium på minst 700 liter är nödvändigt för att hålla arten. För att hålla en grupp eller hålla den tillsammans med andra arter behövs betydligt större volym, minst 800–1000 liter. Akvariet bör erbjuda mycket simutrymme, med öppna ytor kombinerat med stenuppbyggnader som bildar gömställen. Ett kraftfullt filtreringssystem är nödvändigt eftersom rovfiskar som denna tenderar att skräpa ner vid matning. Lek

Lek

Det är en parbildande substratruvare som leker på en flat yta uppe på en klippa eller stor sten. Arten kan också bilda små haremsgrupper med en hane och 2–3 honor. Antalet ägg är normalt mellan 200 och 400, men kan i undantagsfall vara upp till 1 000 stycken. Äggen kläcks efter 3–4 dygn och ynglen är frisimmande efter 8–10 dygn.

Allmänt

Lepidiolamprologus profundicola är lugn men starkt revirhävdande och aggressiv, främst mot artfränder men även mot andra fiskar. Det är därför viktigt att det finns tillräckligt med gömställen för jagade fiskar i akvariet. Den är också en rovfisk som kan uppfatta relativt stora fiskar som bytesfisk. Den hålls bäst tillsammans med andra stora arter som inte är alltför aggressiva.
Lepidiolamprologus profundicola.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia