Limnochromis auritus

Boulenger, 1901
Limnochromis auritus.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Limnochromis auritus beskrevs ursprungligen som Paratilapia aurita av George Albert Boulenger år 1901. Senare omklassificerades den till Pelmatochromis auritusinnan den slutligen fick sitt nuvarande namn.

Vad namnet betyder

Limnochromis är sammansatt av grekiskans ”limne” (träsk), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet auritus från latinets ”auris” som betyder ”med långa öron” eller ”väl hörande”, vilket sannolikt syftar på artens stora gällock som är utmärkande.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjön där det finns lämpliga miljöer. Artens typlokal är Msambu i Tanzania.

Storlek och utseende

Limnochromis auritus kan bli upp till 18 cm, men det är ovanligt att den blir mer än 14 cm. Arten har en rundad huvudprofil med ett litet, utskjutande nosparti och överläpp. Kroppsfärgen är dämpat gråbrun, ofta med svagt mönster med breda band som hjälper till att kamouflera fisken i dess naturliga miljö. Könsskillnaderna är små, men hanar tenderar att bli något större än honor.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Limnochromis auritus främst på små sniglar och hoppkräftor, som den krossar med sina specialiserade tänder. I akvarium rekommenderas proteinrikt foder som räkmix med hög andel räkor/fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar), eller frysfoder som mysis, krill eller musselkött.

Naturlig miljö

Den naturliga livsmiljön för Limnochromis auritus är områden med lerig botten, på varierande djup mellan 5 och 125 meter. I grunda vatten finns lerbottnar ofta nära flodmynningar och skyddade vikar. Arten är känd för att gräva komplexa tunnelsystem i leran, ett beteende som den delar med flera närbesläktade arter.

Akvarium

Ett akvarium för ett lekpar avLimnochromis auritus bör rymma minst 300 liter och vara minst 1,25 meter långt. För att hålla en grupp rekommenderas ett större akvarium. Akvariet inreds med ett tjockt lager finkornigt bottenmaterial där det finns stora öppna sandytor och några utspridda större stenar som fungerar som reviravgränsare. Som ersättning för naturliga tunnlar kan PVC-rör med en diameter på mellan 5 och 10 cm användas. Inredningen kan kompletteras med växter som Vallisneria.

Lek

Arten är en bi-parental munruvare. Leken sker i grävda tunnlar i lerbotten. Föräldrarna hjälps åt att ta hand om äggen som brukar uppgå till minst 100 stycken. Efter leken skiftas föräldrarna om att ruva ägg och larver under cirka två veckor. Ynglen fortsätter söka skydd i föräldrarnas munnar de första veckorna efter att de blivit frisimmande, särskilt under natten.

Allmänt

Limnochromis auritus är en mycket fredlig art som med fördel kan hållas i en mindre grupp. Den hålls bäst i ett separat akvarium om man vill öka möjligheterna för lek. Den kan hållas i sällskap med andra fredliga tanganyikaciklider.
Limnochromis auritus.
Foto: Stefan Larsson
Limnochromis auritus från Cape Chaitika.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia