Limnotilapia dardennii

Boulenger, 1899
Limnotilapia dardennii vid Tobys Place i Zambia.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderTropheini-gruppen
Max Storlek: 26 cm
Minsta akvarievolym: 700 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Limnotilapia dardennii beskrevs ursprungligen som Tilapia dardennii av George Albert Boulenger år 1899. Den har även varit placerad i släktet Simochromis. Lokalt i Demokratiska Republiken Kongo kallas den ”sangani”.

Vad namnet betyder

Limnotilapia är sammansatt av grekiskans ”limno” (träsk) och Tilapia (ciklidsläkte). Artepitetet dardennii efter målaren Léon Dardenne (1865-1912) som var illustratör på expeditionen till Tanganyikasjön där typmaterialet för den vetenskapliga beskrivningen av arten samlades in.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjön men är vanligast i de norra delarna. Typlokalen för arten är Moliro i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Hanar av Limnotilapia dardennii blir upp till 26 centimeter, medan honor sällan blir mer än 20 cm. Arten har ett kort huvud och ryggprofilen har sin högsta punkt omedelbart bakom huvudet. Färgmönstret hos vuxna individer är grön-blå toner samt gul buk och orangeröd haka. Hanar har mer intensiva färger än honor.

Foder

Den naturliga födan består främst av olika smådjur som söks i dyiga bottnar, samt växtdelar och alger. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost bestående av exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, mysis och krill.

Naturlig miljö

Arten lever på grunt vatten i sedimentrika stenmiljöer eller i övergångszonen mot sandbottnar. Den förekommer ofta när områden med växtlighet som Vallisneria och Hydrilla.

Akvarium

Ett akvarium för Limnotilapia dardennii, som är en stor och territoriell ciklid, bör vara minst 2 meter långt och rymma minst 700 liter, men gärna ännu större. Akvariet inreds med finkornigt bottenmaterial, stenformationer och robusta växter som Vallisneria och Anubias. Effektiv filtrering och regelbundna vattenbyten är nödvändiga eftersom arten är glupsk och producerar mycket avfall.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanen bygger kraterbon i sanden intill stenar där leken sker. Efter leken ruvar honan ägg och larver i omkring tre veckor. En normal kullstorlek är på mellan 25 och 50 yngel, i undantagsfall upp till 100.

Allmänt

Limnotilapia dardennii är starkt territoriell och det behövs därför rejält med utrymme för att hålla mer än en hane. Det måste också finnas rikligt med gömställen så att honor och icke-dominanta hanar ges möjlighet att undkomma den dominanta hanens aggressivitet. Den hålls bäst i en liten grupp med en hane och 2-5 honor tillsammans med andra ciklider med liknande temperament.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia