Lithochromis rubripinnis

Seehausen, Lippitsch & Bouton, 1998
Lithochromis rubripinnis.
Foto: Josefin Borglin

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lithochromis rubripinnis beskrevs vetenskapligt av Ole Seehausen, E. Lippitsch & N. Bouton år 1998. Giltigheten för släktet Lithochromis har ifrågasatts och den kallas därför även Haplochromis rubripinnis. Tidigare har den haft det provisoriska namnet Haplochromis sp. ’blue pseudonigricans’.

Vad namnet betyder

Lithochromis är sammansatt av grekiskans ”lithos” (sten) och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet rubripinnis kommer från latinets ”rubri” (röd) och ”pinna” (fena), vilket syftar på hanarnas röda fenor.

Utbredning

Arten förekommer huvudsakligen i den södra delen av Viktoriasjön, särskilt i närheten av Python Island i Mwanza Bay. Arten är vanligast i de djupare delarna av klippiga habitat och är mindre frekvent i nordvästra delen av Mwanza Bay och mycket sällsynt vid Hippo Island. Typlokalen för arten är Python Island.

Storlek och utseende

Lithochromis rubripinnis är en medelstor art. Hanarna blir upp till cirka 12 cm, medan honorna vanligen är något mindre. Könsmogna hanar blir metalliskt blåsvarta, med en klarröd analfena samt röd färg på stjärtfenan och den översta delen av ryggfenan. Den röda färgen i ryggfenan kan ibland bilda strimmor. Honor och unga individer är mindre färgstarka och har en mer silverfärgade.

Det finns också en röd morf av arten, med rött som sträcker sig över ryggen och ryggfenan, till skillnad från den mer utbredda röda färgen på fenorna hos den blå morfen.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Lithochromis rubripinnis främst på zooplankton och insektslarver. Den plockar insektslarver från stenar och födosöker i vattenmassan. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i branta sten- och klippmiljöer på djup ner till minst 8 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Lithochromis rubripinnis bör rymma minst 200 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen. Dessa stenformationer hjälper till att avgränsa revir och skapar en trygg miljö som bidrar till fiskarnas välbefinnande. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Vallisneria, Bolbitis och Microsorum.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 20 och 40 yngel. Hanen gräver en lekgrop och lockar till sig en lekmogen hona genom att spänna upp fenorna och visa sin färgteckning. Honan lägger äggen och plockar genast upp dem i munnen. Hanens äggfläckar på analfenan kan lura honan att ”plocka upp” dem, varvid hanen passar på att befrukta äggen. Efter leken ruvar honan ägg och larver under 17–19 dygn.

Allmänt

Lithochromis rubripinnis är revirhävdande i samband med lek, men annars förhållandevis lugn. Den bör inte hållas tillsammans med alltför aggressiva ciklider för att komma till sin rätt. För att förhindra hybridisering är det dock viktigt att undvika sällskap med arter som har ett liknande utseende.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia