Metriaclima callainos

Stauffer & Hert, 1992
Metriaclima callainos ”bright blue”.
Foto: Niclas Olausson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Arten kallas ofta för ”Kobalt Zebra” eller ”Pearl Zebra”. Den beskrevs ursprungligen som Pseudotropheus callainos av Stauffer och Hert år 1992, men tillhör nu släktet Metriaclima.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans metria (genomsnittlig eller anspråkslös) och clima (sluttande), vilket syftar på lutningen av huvudprofilen hos släktets arter. Artepitetet callainos kommer från latin och betyder ”turkosfärgad”, vilket är en referens till artens intensiva blå nyans.

Utbredning

Förekommer vid Malawisjöns nordvästra kust mellan Kande Island och Ngara, samt på den nordöstra kusten mellan Ikombe och Ruhuhu-floden. Den finns också introducerad vid Maleri-öarna och Nankumba-halvön Island där den har etablerat sig med stora populationer. Artens typlokal är Nkhata Bay.

Storlek och utseende

Metriaclima callainos har en robust kroppsform typisk för mbunas. Hanarna kan bli upp till cirka 12 cm medan honor oftast är något mindre, vanligtvis upp till 10 cm. Det finns utseendemässiga skillnader mellan olika populationer. Hos populationen vid Nkhata Bay finns inga utseendemässiga skillnader mellan könen, både hanar och honor intensivt blå. Längre norrut vid Luwino Reef är hanarna antingen koboltblå eller mycket ljusblå-vita medan honorna är gräddvita. Vid Chitande Island är hanarna koboltblå medan honorna har vitfläckiga (WB). Hanarna i resterande delar av artens nordliga utbredningsområde är ljust vita till väldigt ljust blå medan honorna har en mer krämvit kroppsfärg, denna variant kallas ”Pearl zebra”.

Normalformen där både hane och hona är blå kallas ”Bright blue” eller ”Cobolt zebra”, vissa honor kan vara vita (O-morf). Sen finns en form där både honor och hanar är pärlemorvita samt OB-formen med svarta fläckar på en rosablå botten, här förekommer det också helt vita hanar som motsvarar marmelade cats för denna art.

Foder

I naturen livnär sig Metriaclima callainos på aufwuchs (algmatta) som växer på stenar och klippor. I algmattan lever också små ryggradslösa djur som ingår i dieten. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör erbjudas en variation av exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Den lever främst i klippiga kustområden på djup ned till 25 meter, men den kan också påträffas i områden där klippor möter sedimentrika bottnar.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima callainos bör rymma minst 200 liter för en hane tillsammans med några honor, för att hålla fler hanar rekommenderas ett betydligt större akvarium. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar många gömställen, och placeras för att möjliggöra flera revir och minimera konflikter.

Lek

Munruvare med normal kullstorlek mellan 25 och 40 yngel. Hanarna håller revir vid en grotta bland klipporna. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats.

Allmänt

Metriaclima callainos är en vackert färgad mbuna som är mycket populär inom akvariehobbyn. Den bör hållas i en grupp med en hane och några honor. Arten kan hållas tillsammans med andra mbunas, men välj arter med så stor skillnad som möjligt i utseende för att minska aggressioner och undvika hybridisering.
Metriaclima callainos ”bright blue” hane vid Maleri Island.
Foto: Michael Persson
Metriaclima callainos.
Foto: Kristin Torgersen

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia