Metriaclima fainzilberi

Staeck, 1976
Metriaclima fainzilberi , hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Metriaclima fainzilberi beskrevs vetenskapligt av Staeck år 1976 som Pseudotropheus fainzilberi. Den tidigare obeskrivna Pseudotropheus zebra ’chilumba’, även kallad Metriaclima sp. ’zebra chilumba’, har tidigare antagits vara en separat art, men ses nu som en lokal population av arten.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans ”metria” (genomsnittlig eller anspråkslös) och ”clima” (sluttande), vilket syftar på huvudprofilens lutning hos släktets arter. Artepitetet fainzilbergi hedrar ciklidexportören Misha Fainzilber.

Utbredning

Förekommer på båda sidor i Malawisjöns norra del. Mellan Ikombe och Lumbaulo vid den nordöstra kusten och mellan Selewa och Kakusa vid den nordvästra kusten. Artens typlokal är nära Makonde i Tanzania.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir den upp 13 centimeter medan den ofta växer sig lite större i akvarium, honorna är något mindre. Färgteckningen hos könsmogna hanar varierar ganska mycket mellan olika populationer. Gemensamt hos alla är ljusblå kroppsfärg med 6 eller fler mörka tvärgående band. Honor och icke könsmogna hanar är brungrå. Arten är polymorfisk och det är vanligt med O (orange) och OB (orange-blotch)-färgade individer i många populationer.

Foder

Den naturliga födan består främst av alger eller biomatta, så kallad aufwuchs som växer på stenar och klippor. Med algerna följer det även med smådjur, ibland söker den också plankton i öppet vatten över klipporna. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör erbjudas en variation av exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever bundet till miljöer med stenar i varierande storlekar på grunt vatten, vanligtvis på djup ner till 5 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima fainzilberi bör rymma minst 250 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, om inte akvariet är minst dubbelt så stort som den rekommenderade storleken.

Lek

Arten är munruvare med en normal kullstorlek på mellan 20 och 40 yngel. Hanar försvarar revir kring en grotta bland stenar. Reviren ligger nära varandra, ibland är det bara en meter mellan. Honor samlas ofta i stora grupper i jakt på föda men ses ibland även ensamma. Hanar lockar lekmogna honor till sina grottor där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor och håller sig då gömd bland stenarna.

Allmänt

Metriaclima fainzilberi är en relativt lugn och fridfull mbuna i akvarium. Hanarna skyddar sitt revir främst mot hanar av den egna arten. Hålls bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Välj sällskap som skiljer sig så mycket som möjligt åt utseendemässigt, både för att minska aggressioner och för att undvika hybridisering.
Metriaclima fainzilberi hane vid Lundu.
Foto: Ad Konings
Metriaclima fainzilberi hane vid Hongi Island.
Foto: Ad Konings
Metriaclima fainzilberi hane vid Luwino i Tanzania. Denna population har tidigare antagits vara en separat art med namnet Metriaclima sp. ’zebra chilumba’.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia