Metriaclima melissa

Stauffer & Konings, 2023
Metriaclima melissa, hane vid Chiriwa Island. Denna population kallades tidigare Pseudotropheus sp. ’elongatus chailosi’.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Pseudotropheus sp. ”elongatus chailosi”, Pseudotropheus sp. ”elongatus chewere” och Pseudotropheus sp. ”elongatus bee”, Metriaclima sp. ”elongatus chailosi”, Metriaclima sp. ”elongatus chewere” och Metriaclima sp. ”elongatus bee”.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans metria (genomsnittlig eller anspråkslös) och clima (sluttande), vilket syftar på lutningen av huvudprofilen hos släktets arter. Artepitetet melissa betyder ’bi’ på grekiska och refererar till det bi-liknande färgmönstret som är tydligt hos populationen vid typlokalen Chitande Island.

Utbredning

Artens kända utbredning är längs en 12 kilometer lång sträcka i Malawisjöns nordvästra del i Malawi. Typmaterialet samlades in vid tre platser; Chitande Island, vid ett undervattensrev nära Mbuyu och en plats nära Chewere. Arten har också påträffats vid ett rev i Chilumba Bay, vid Katale Island och vid Chirwa Island.

Storlek och utseende

I naturen når hanar en storlek på upp till 11 cm, medan honor är något mindre och blir 8–9 cm. I akvarium kan hanar bli något större. Färgerna varierar mellan populationer, men gemensamt är svarta markeringar på stjärtfenans över- och underkant samt 5–7 tvärgående band på kroppen. Honor har en beigefärgad grundton med ljusblå inslag och mörkgrå tvärränder.

Foder

Arten livnär sig på aufwuchs (algmatta), som växer på stenar och klippor, samt zooplankton. I akvarium är ett vegetabiliskt torrfoder eller räkmix en bra bas, som ibland kan varieras med frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever i gränszonen där sten- och klippmiljöer övergår mot sandbotten, på djup mellan 5 och 40 meter. Icke könsmogna individer hittas oftast i den grundare delen. Territoriella hanar hittas vanligtvis på djup mellan 10 och 30 meter i områden som mestadels består av sand och med några spridda stenar.

Akvarium

Man kan hålla en mindre grupp med en hane tillsammans med några honor i ett akvarium som är minst en meter långt och rymmer minst 200 liter. Akvariet inreds för att efterlikna deras naturliga miljö, med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen.

Lek

En munruvare med en normal kullstorlek på mellan 15 och 25 yngel. Hanar försvarar en lekplats som består av en grävd grop intill eller under en sten. Honan ruvar i cirka tre veckor och gömmer sig då i den stenigare delen av biotopen. Yngelvårdande honor har inte observerats vilket tyder på att ynglen överges får att klara sig själva efter ruvningen.

Allmänt

Hanar av Metriaclima melissa är en vacker mbuna som trots sin ringa storlek har ett starkt revirhävdande beteende, särskilt under leken. För att hålla fler än en hane behövs ett akvarium på minst 350 liter. Arten är uppskattad i akvariehobbyn tack vare sin livliga personlighet, intensiva färger och måttliga storlek, vilket gör den till ett idealiskt inslag i malawiakvariet.
Metriaclima melissa, hane vid typlokalen Chitande Island. Denna population kallades tidigare Pseudotropheus sp. ’elongatus bee’.
Foto: Ad Konings
Metriaclima melissa, hane vid Chewere. Denna population kallades tidigare Pseudotropheus sp. ’elongatus chewere’.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia