Metriaclima sp. 'msobo'

Metriaclima sp. ’msobo’, hane.
Foto: Christian Alfredsson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 14 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Metriaclima sp. ’msobo’ är ett provisoriskt namn i väntan på att arten ska bli vetenskapligt beskriven. Andra förekommande namn är Pseudotropheus sp. ’msobo’, Pseudotropheus ”magunga red”, Pseudotropheus ”deep tanzania” och Pseudotropheus ”deep manda”.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans ”metria” (genomsnittlig eller anspråkslös) och ”klima” (sluttande), vilket syftar på lutningen av huvudprofilen hos släktets arter. Handelsnamnet ’msobo’ är ett påhittat namn utan egentlig mening.

Utbredning

Arten förekommer längs Tanzanias kust i Malawisjön mellan Cape Kaiser och Lundu Island.

Storlek och utseende

I sin naturliga livsmiljö blir hanar av Metriaclima sp. ’msobo’ mellan 10 och 12 cm, medan honorna är lite mindre. I akvarium kan de bli lite större. Båda könen är helgula som unga. Könsmogna hanar blir blåsvarta med ett oregelbundet ljusblått mönster som varierar kraftigt mellan olika individer, medan honorna förblir gula. Denna färgskillnad gör det lätt att skilja könen åt. Olika geografiska varianter existerar, men majoriteten av de individer som finns i handeln härstammar ofta från området kring Magunga.

Foder

Artens naturliga föda består främst av alger och biomatta, så kallad ”aufwuchs”, som växer på stenar och klippor. Med algerna följer även en del smådjur med. Vid god tillgång kan den ibland också söka plankton i öppet vatten över klipporna. I akvarium är räkmix ett bra basfoder, men de flesta foder accepteras. Det är bäst att ge foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll. Exempel på lämpliga foder är räkmix med tonvikt på ärtor eller torrfoder anpassat för herbivorer (växtätande fiskar). Detta kan ibland kompletteras med frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i stenrika områden nära kusten, oftast på djup mellan 5 och 20 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima sp. ’msobo’ bör rymma minst 250 liter och inredas med ett finkornigt bottensubstrat samt stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, såvida akvariet inte är betydligt större än den rekommenderade akvariestorleken.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på 20–40 yngel. Hanen håller revir mellan stenar dit en lekmogen hona lockas för lek. Honan lägger äggen och samlar genast upp dem i munnen. Hanens äggfläckar på analfenan lurar honan att ”plocka upp” dem, varvid hanen passar på att befrukta äggen. Efter leken ruvar honan ägg och larver i cirka tre veckor.

Allmänt

Metriaclima sp. ’msobo’ är en relativt lugn och fredlig mbuna, men hanarna är starkt territoriella sinsemellan. För att minska aggressioner bör akvariet innehålla många gömställen och flera honor per hane. Lämpligt sällskap är andra arter med liknande temperament och storlek. Välj sällskap av arter som skiljer sig så mycket som möjligt i utseende för att dämpa aggressioner och minska risken för hybridisering.
Metriaclima sp. ’msobo’ hane från Magunga reef, Tanzania.
Foto: Michael Persson
Metriaclima sp. ’msobo’, hona.
Foto: Christian Alfredsson
Metriaclima sp. ’msobo’ hane på väg att färga om från gulorange till blå.
Foto: Michael Persson
Metriaclima sp. ”msobo”, hona.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia