Microdontochromis tenuidentatus

Poll, 1951
Microdontochromis tenuidentatus.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 8 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Microdontochromis tenuidentatus beskrevs ursprungligen av Max Poll 1951 som Xenotilapia tenuidentata.

Vad namnet betyder

Microdontochromis är sammansatt av grekiskans ”mikros” (liten), ”odous” (tand), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet chromis. Artepitetet tenuidentatuskommer från latinets ”tenuis” (tunn) och ”dentatus” (tandad), vilket beskriver artens små och tunna tänder.

Utbredning

Arten förekommer längs kusten av Demokratiska Republiken Kongo, Burundi och delar av Tanzania i Tanganyikasjön. Typlokalen för arten är Baie de Vua i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Microdontochromis tenuidentatus blir cirka 8 cm. Hanar och honor är nästan lika stora, honorna är ofta bara några millimeter mindre. Kroppsformen är smal och längre än hos många närstående arter, och kroppen smalnar gradvis mot stjärtfenan. Vertikala band är ofta synliga på kroppen, vilket skiljer den från Microdontochromis rotundiventralis. Det saknas tydliga könsskillnader, eftersom hanar och honor har samma färg och mönster.

Foder

Den naturliga födan består främst av zooplankton som den plockar ur vattenkolumnen med sin framskjutbara mun, men även mikroskopiska skaldjur, kiselalger och insektslarver. I akvarium bör kosten vara varierad och rik på protein. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel räkor och fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever i områden med en blandning av sand och stenar. Den uppehåller sig på öppet där den söker sin föda, annars vilar den på botten. Dagtid tillbringar i de översta 10 metrarna, för att på natten söka sig till djupare vatten för att söka skydd.

Akvarium

Ett akvarium för Microdontochromis tenuidentatus bör rymma minst 150 liter. Det inreds med ett finkornigt bottenmaterial där det finns stora öppna sandytor och några utspridda större stenar som fungerar som reviravgränsare. Stenarna ska vara släta och rundade för att inte skada artens stora och ömtåliga ögon. Inredningen kan kompletteras med växter som Vallisneria.

Lek

Det är en biparental munruvare. Leken verkar ske utan att hanen förbereder en lekplats eller håller revir. Honan börjar med att ruva de små äggen, som endast är 2 mm stora. Efter cirka en vecka överlämnar honan larverna till hanen. I naturen man man observerat att honan och hanen delar på kullen och ruvar vars en del efter första veckan. Totalt varar ruvningen i cirka tre veckor, innan de frisimmande ynglen släpps. När ynglen släpps finns två strategier: antingen släpps de i stim tillsammans med andra yngel för att klara sig själva, eller fortsätter föräldrarna att vårda ynglen en tid. Kullarna är små, med mellan 10 och 20 yngel.

Allmänt

Microdontochromis tenuidentatus är en fredlig stimfisk som bör hållas med andra små och lugna arter. Den hålls bäst i små grupper med övervikt på honor. Den passar bra som sällskap till Xenotilapia-arter som är mer bundna till botten.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia