Neolamprologus kungweensis

Poll, 1956
Neolamprologus kungweensis.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 5 cm
Minsta akvarievolym: 50 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Akut hotad (CR)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus kungweensis beskrevs ursprungligen av Max Poll år 1956 som Lamprologus kungweensis.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet kungweensis syftar på platsen Kungwe Bay i Tanganyikasjön, där typexemplaren för artens vetenskapliga beskrivning samlades in.

Utbredning

Arten förekommer från Kungwe Bay söder om Kigoma vid Malagarasiflodens mynning i Tanzania, väster mot Kalemie i Demokratiska Republiken Kongo. Typlokalen för arten är Kungwe Bay.

Storlek och utseende

Neolamprologus kungweensis är en liten ciklid som blir cirka 5 cm, hanar är något större än honor. Arten uppvisar tydliga könsskillnader, både i storlek och färg. Hanarna är större och har en grå, enfärgad kropp utan strimmor. Honor är beige med en kopparfärgad buk och en distinkt mörk fläck på ryggfenan, vilken ofta omges av ett vitt fält. Denna fläck är tydligast hos honor men kan ibland anas även hos hanar.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av små ryggradslösa djur som plankton, insektslarver och små kräftdjur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten lever i grunda och lugna områden med mjukbotten, ofta bestående av lera eller slam. Dessa miljöer finns på djup mellan 5 och 40 meter.

Akvarium

För att hålla Neolamprologus kungweensis rekommenderas ett akvarium på minst 50 liter för ett par, men ett större akvarium på minst 80 liter är att föredra för en mindre grupp. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial, samt stora öppna sandytor och rikligt med tomma snäckskal, helst flera per individ.

Lek

Det är en monogam substratruvare. Arten leker oftast i tunnlar som grävts i lerbotten, men accepterar även snäckskal som lekgrotta. Tunnlarna har ofta en trattliknande ingång. Både hanen och honan deltar i att försvara reviret, men de lever i separata hålor som placeras mellan 15 och 100 cm från varandra. Honan lägger äggen i sin håla, vilka normalt uppgår till 10–20 stycken. De frisimmande ynglen skyddas av båda föräldrarna och stannar i närheten av hålan tills de blir självständiga.

Allmänt

Neolamprologus kungweensis är nära besläktad med Neolamprologus signatus. Den är starkt revirhävdande och hålls bäst parvis. I ett större akvarium är den ett bra komplement till andra tanganyikaciklider. Det är en bra nybörjarciklid som inte behöver så stort utrymme och har intressanta beteenden.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia