Neolamprologus longicaudatus

Nakaya & Gashagaza, 1995
Neolamprologus longicaudatus hane vid Milima.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus longicaudatus beskrevs formellt år 1995. Inom akvariehobbyn används ibland handelsnamnet ”Ubwari buescheri”.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av det grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Detta refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de överfördes till detta nya släkte. Anledningen till detta var beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet longicaudatus kommer från latinets longi (lång) och caudatus (svans), vilket syftar på de långt utdragna fenspetsarna på stjärtfenan.

Utbredning

Arten förekommer i Tanganyikasjöns nordvästra del mellan Kavalla Island och Ubwari. Den har även påträffats 200 km längre söderut vid Milima. Det är möjligt att arten även förekommer i området mellan dessa två utbredningsområden. Typmaterialet för arten samlades in vid Cape Baza i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Neolamprologus longicaudatus kan bli upp till cirka 15 cm, honorna är vanligtvis mindre än hanarna. Kroppsformen är långsträckt med spetsig nos. Kroppsfärgen är ljusgrå till brun, med ljusare vitaktig buk och bröst. Fenorna har små, mörka fläckar, och stjärtfenan är gaffelformad med långt utdragna spetsar. Utöver skillnaden i storlek finns inga tydliga könsskillnader.

Foder

Den naturliga födan består främst av små ryggradslösa djur som plockas från substratet eller vattenlagren nära klipporna. I akvarium är det lämpligt att ge arten en varierad kost bestående av proteinrikt foder som räkmix med en hög andel räkor och fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt fryst foder som artemia, mysis och cyclops.

Naturlig miljö

Lever i sten- och klippmiljöer, vanligtvis på djup mellan 10 och 25 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus longicaudatus bör rymma minst 300 liter och inredas med finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Dessa bidrar till naturliga revir och minskar aggressioner, vilket gör att fiskarna trivs och känner sig trygga.

Lek

Neolamprologus longicaudatus är en parbildande substratruvare som leker i trånga grottor, där honan tar hand om ägg och larver medan hanen försvarar reviret. Kullarna varierar mellan 20 och 50 yngel. Hanen stannar ofta hos honan tills ynglen är stora nog att klara sig själva. Det är viktigt att låta ynglen stanna kvar hos paret så länge som möjligt, eftersom hanen kan bli aggressiv om äggen eller ynglen tas bort för tidigt. Om man vill föda upp ynglen separat bör hanen tillfälligt avlägsnas för att undvika stress och aggression.

Allmänt

Neolamprologus longicaudatus är mycket aggressiv mot artfränder, och det är svårt att hålla mer än ett par även om akvariet är stort. Den hålls bäst parvis och inredningen måste erbjuda gott om gömställen så att honan kan komma undan hanens intensiva uppvaktning. För att etablera ett par är det lämpligt att börja med en grupp unga fiskar och låta dem bilda par, för att sedan flytta de överblivna fiskarna. Mot andra arter med avvikande utseende är den relativt fredlig.
Neolamprologus longicaudatus.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia