Neolamprologus pulcher

Trewavas & Poll, 1952
Neolamprologus pulcher från Kalambo.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus pulcher beskrevs ursprungligen som Lamprologus savoryi pulcher av Ethelwynn Trewavas och Max Poll år 1952. Namnet Lamprologus pulcher har också använts. Inom akvariehobbyn kallas den ofta ”Daffodil” (Påsklilja) eller ”Prinsessan av Zambia”.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet pulcher är latin och betyder vacker.

Utbredning

Arten förekommer främst i Tanganyikasjöns sydöstra del i Tanzania och Zambia. Typexemplaren för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid Kasanga i Tanzania.

Storlek och utseende

Neolamprologus pulcher blir omkring 9–10 cm. Arten har en elegant kroppsform och en beige-brun kroppsfärg med gula inslag både på kroppen och i fenorna. Den har två svarta markeringar på gällocket som oftast är diagonalt parallella. Det finns utseendemässiga geografiska variationer, framförallt populationerna kring Kalambo som har gul ryggfena och kallas ”Daffodil” (påsklilja). Det finns inga tydliga könsskillnader, men hanarna tenderar att bli något större och att ha mer robust kroppsform än honorna.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Neolamprologus pulcher på små ryggradslösa djur som insektslarver och kräftdjur, som den hittar i biomattan (”aufwuchs”) eller i den öppna vattenkolumnen. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i stora kolonier i steniga kustmiljöer, vanligtvis på djup mellan 4 och 20 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus pulcher bör rymma minst 150 liter för ett par eller en liten grupp, men ett större akvarium rekommenderas för att minimera aggressioner. Akvariet Inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar grottor och skyddade utrymmen. Dessa ger skydd och trygghet för jagade fiskar samt skapar naturliga revirindelningar. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Det är en substratlekande art som leker i grottor. Honan avger 50–100 ägg i en grotta. Efter leken ansvarar honan för vården av ägg och larver inne i grottan, medan hanen försvarar reviret. När ynglen blir frisimmande hjälper större yngel från tidigare kullar till med att skydda sina yngre syskon. På så sätt bildas det efterhand stora lekkolonier. Detta sociala beteende är unikt och bidrar till artens framgång.

Allmänt

Neolamprologus pulcher är en fredlig men territoriell art som fungerar bra i akvarier med andra lugna arter. Den bildar kolonier med starka sociala band. Arten bör inte hållas tillsammans med andra utseendemässigt liknande arter på grund av risken för hybridisering.

Arten tillhör brichardi-komplexet dit följande arter brukar räknas: Neolamprologus brichardi, N. crassus, N. falcicula, N. gracilis, N. helianthus, N. marunguensis, N. olivaceous, N. pulcher, N. savoryi, N. splendens, N. walteri.
Neolamprologus pulcher.
Foto: Robin Hedström
Neolamprologus pulcher från Kalambo.
Foto: Michael Persson
Neolamprologus pulcher, hane.
Foto: Fredrik Hagblom

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia