Neolamprologus sexfasciatus

Trewavas & Poll, 1952
Neolamprologus sexfasciatus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus sexfasciatus beskrevs ursprungligen som Lamprologus sexfasciatus av Ethelwynn Trewavas och Max Poll 1952. Inom akvariehobbyn kallas den ”Golden sexfasciatus” eller ”Blue sexfasciatus”.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet sexfasciatus från latinets ”sex” (sex) och ”fasciatus” (bandad), vilket syftar på artens sex tvärränder.

Utbredning

Arten förekommer i Tanganyikasjön södra halva, från Cape Tembwe på sjöns västra kust till Isonga norr om Ikola på den östra kusten. Typlokalen för arten är M’Toto i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Neolamprologus sexfasciatus har en robust kropp och triangulärt huvud. Hanar blir upp till 16 cm, honor är i regel mindre. Arten har sex tydliga, vertikala band på kroppen och en sjunde ovanför ögat. Grundfärgen varierar mellan citrongul, vit och blå beroende på geografisk population. Två huvudsakliga varianter existerar: en gul form från den norra delen av utbredningsområdet och en blå form i södra delen. Dessutom finns ett flertal olika geografiska varianter mellan dessa två huvudvarianter.

Foder

I naturen livnär sig Neolamprologus sexfasciatus huvudsakligen på ryggradslösa djur som insekter, små kräftdjur och mollusker, men ibland även småfisk. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel protein och torrfoder avsett för karnivorer (köttätande fiskar), samt frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i sedimentfria klippzoner och i övergångsområden mellan klippor och sand, vanligtvis på djup ner till 15 meter.

Akvarium

Neolamprologus sexfasciatus är en relativt aggressiv art som bör hållas i ett akvarium på minst 350 liter för ett par. För en grupp rekommenderas ett betydligt större akvarium. För att efterlikna artens naturliga miljö inreds akvariet med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen och naturliga revirgränser.

Lek

Det är en parbildande substratruvare som leker i grottor. I akvarium är den gula formen relativt lätt att få att leka. Honan lägger flera hundra ägg i en skyddad gömma. Båda föräldrarna skyddar avkomman aktivt, honan ansvarar för vården av ägg och yngel medan hanen skyddar reviret. Den blå formen har däremot visat sig vara mer svårlekt och har troligen inte odlats i akvarium än.

Allmänt

Neolamprologus sexfasciatus är territoriell och ganska aggressiv i samband med lek. Annars är den fredlig i förhållande till sin storlek. Det är rekommenderas att börja med en grupp ungfiskar som får bilda ett par naturligt, för att sedan avlägsna de andra individerna. Lämpligt sällskap är arter med liknande storlek och temperament.
Neolamprologus sexfasciatus.
Foto: Michael Persson
Neolamprologus sexfasciatus vid Katete.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia