Neolamprologus sp. 'eseki'

Neolamprologus sp. ’eseki’, vid Nkondwe.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 199 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Vad namnet betyder

Neolamprologus sammansatt av de grekiska orden neo, lampros och lagós som betyder ny, lysande och hare. Tillägget neo användes eftersom det beslutades att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus, vilket ledde till att många tanganyikaciklider fördes över till det nya släktet.

Utbredning

Förekommer längs Tanganyikasjöns östra kust mellan Nkondwe-ön och Cape Mpimbwe I Tanzania.

Storlek och utseende

Arten når en storlek på upp till 12 centimeter, där honan vanligtvis är något mindre än hanen, med en storlek på omkring 10 centimeter. Förutom den storleksmässiga skillnaden finns det inga tydliga könsskillnader. Båda könen har en gråaktig till mörkbrun kroppsfärg.

Foder

Den livnär sig i naturen främst på små kräftdjur, insektslarver och sniglar. I akvarium bör den erbjudas ett proteinrikt foder, till exempel en räkmix med en hög andel räkor/fisk, torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar eller frysfoder som cyclops, mysis och artemia.

Naturlig miljö

Den lever på grunda vattenområden, där botten oftast består av sand med utspridda större stenar.

Akvarium

Akvariet som inte bör vara mindre än 200 liter inreds med ett finkornigt bottenmaterial och med stenformationer som bildar gott om gömställen. Att det finns tillgång till gömställen minskar aggression och skapar naturliga revir, vilket hjälper fisken att trivas och känna sig säker.

Lek

Det är en parbildande substratruvande ciklid som leker i hålor som grävs intill eller under en sten. Arten är produktiv och en kull kan uppgå till flera hundra ägg. Efter leken vårdar honan äggen och larverna medan hanen försvarar det yttre reviret.

Allmänt

Neolamprologus sp. ’eseki’ är nära besläktad med både Neolamprologus mondabu och Neolamprologus christyi, men kännetecknas av en stjärtfena som är mer konkav än den hos Neolamprologus mondabu, samt mindre djupt kluven än hos Neolamprologus christyi. Arten är starkt aggressiv både inom arten och mot andra närbesläktade arter med liknande utseende.

Den hålls bäst parvis tillsammans med andra arter som inte liknar den, och akvariet bör innehålla många gömställen. För att etablera ett par är det lämpligt att börja med en grupp ungfiskar och låta dem bilda par, för att sedan flytta de överblivna individerna.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia