Neolamprologus tetracanthus

Boulenger, 1899
Neolamprologus tetracanthus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 24 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus tetracanthus beskrevs ursprungligen som Lamprologus tetracanthus av Boulenger år 1899. Två synonyma namn som har använts är Lamprologus brevianalis och Lamprologus marginatus.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Detta refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de överfördes till detta nya släkte. Anledningen var beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet tetracanthus kommer från grekiskans ”tetra” (fyra) och ”acantha” (taggar).

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjöns kust. Artens typlokal är Albertville (nuvarande Kalemie) i Demokratiska republiken Kongo.

Storlek och utseende

Neolamprologus tetracanthus är en av de större arterna i släktet och kan bli upp till 20 cm, i akvarium kan den bli något större. Kroppsformen är slank med en brungul färg och rader av vita prickar längs kroppssidorna. De opariga fenorna är avrundade med en färgad kant i gulvitt, svart och ibland rött. Den röda kanten är särskilt tydlig hos populationer vid Burundis kust.

Foder

I naturen livnär arten sig på ryggradslösa djur, småfisk och sniglar. I akvarium accepteras de flesta foder men fodret bör anpassas till dess naturliga kostvanor. Räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll är en bra bas, som kan kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Lever i miljöer med steniga och sedimentfria bottnar, men kan också hittas vid sand- och lerbottnar. Den hittas oftast på grunt vatten med djup mellan 2 och 10 meter, men den har observerats på djup ner till 60 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus tetracanthus bör rymma minst 400 liter och inredas med finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Dessa hjälper till att skapa naturliga revir och minskar risken för aggressioner, vilket gör att fiskarna trivs och känner sig trygga.

Lek

Neolamprologus tetracanthus är en parbildande substratlekare som gräver små bon bland stenar, grus eller snäckskal. Honan lägger upp till 250 ägg på öppna ytor, till skillnad från mindre arter i släktet som gömmer sina ägg. Efter att äggen har kläckts skyddar båda föräldrarna de nykläckta ynglen intensivt genom att hota och attackera inkräktare. Under denna period mörknar föräldrarnas kroppsfärg, och de vertikala banden framträder tydligare.

Allmänt

Neolamprologus tetracanthus är trots sin storlek relativt fredlig. Den blir dock mycket aggressiv när den skyddar sin avkomma. Det är lämpligt att börja med en grupp yngel som får växa upp tillsammans och bilda par. När man fått fram ett lekpar bör de övriga individerna avlägsnas från akvariet.
Neolamprologus tetracanthus vid Chikalakate (Kambwimba) i Zambia.
Foto: Ad Konings
Neolamprologus tetracanthus.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia