Neolamprologus tretocephalus

Boulenger, 1899
Neolamprologus tretocephalus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus tretocephalus beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1899 som Lamprologus tretocephalus. Inom akvariehobbyn har den ibland kallats ”Fembandad tanganyikaciklid”.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet tretocephalus kommer från grekiskans ”tretos” (hålad) och ”kephale” (huvud).

Utbredning

Förekommer i den norra delen av Tanganyikasjön, från Livua på den västra kusten i Demokratiska Republiken Kongo till Cape Mpimbwe på den östra kusten i Tanzania. Typlokalen för arten är Albertville (nuvarande Kalemie) i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Neolamprologus tretocephalus är en medelstor och robust ciklid. Den blir upp till 15 cm i akvarium och 13–14 cm i sin naturliga livsmiljö. Arten är lätt att identifiera med sin vita grundfärg, fem breda vertikala svarta band på kroppen, och ett ovanför ögat. Fenorna och huvudet har ofta en gråblå ton. Hanar är betydligt större och kraftigare än honor, men i övrigt finns det inga tydliga könsskillnader.

Foder

I naturen livnär sig Neolamprologus tretocephalus främst på insekter och små kräftdjur samt små snäckor, vilka krossas med hjälp av de kraftiga svalgtänderna. I akvarium accepteras de flesta foder, men den bör erbjudas en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder samt frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i grunda områden, oftast mellan steniga och blandade substrat. Här förekommer den oftast på djup mellan 5 och 15 meter.

Akvarium

På grund av sin aggressivitet bör den hållas i akvarier på minst 250–300 liter för ett par. Ett större akvarium är dock att föredra, särskilt under lekperioder, eftersom paret kan vara mycket territoriellt och aggressivt mot andra fiskar. Inredningen bör efterlikna deras naturliga miljö med formationer av stenar och sand. Det är viktigt att skapa tydliga territorier och skydd för jagade fiskar.

Lek

En parbildande substratruvare som leker i grottor och håligheter bland klipporna. Paret bildar starka band och vaktar sina revir energiskt. Honan lägger flera hundra ägg, som kläcks efter några dagar. Båda föräldrarna deltar aktivt i att skydda och ta hand om ynglen. Under denna period kan de vara mycket aggressiva mot andra invånare i akvariet.

Allmänt

Neolamprologus tretocephalus är territoriell och kan vara starkt aggressiv. Det är viktigt att det finns gott om gömställen för jagade honor i akvariet. Trots sin aggression kan den fungera tillsammans med andra robusta och inte alltför aggressiva tanganyikaciklider. Som sällskap väljs arter som inte liknar den för att minska aggressioner.
Neolamprologus tretocephalus.
Foto: Robin Hedström

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia