Neolamprologus walteri

Verburg & Bills, 2007
Neolamprologus walteri.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 9 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus walteri beskrevs formellt av Verburg och Bills år 2007. Arten har tidigare refererats som Neolamprologus sp. ’walteri’.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden ”neo” (ny) och Lamprologus, som är det ursprungliga släktet. Namnet refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de flyttades till detta nya släkte. Förändringen grundades på beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet walteri hedrar Horst Walter Diekhoff, som först identifierade arten som en oidentifierad art.

Utbredning

Arten förekommer från Burundis gräns mot Tanzania i norr till Cape Kabogo i söder. Typlokalen för arten är Tembo Rock söder om Kigoma i Tanzania.

Storlek och utseende

Neolamprologus walteri är relativt liten och blir upp till 7-8 cm. Kroppen är slank och dämpat grå-beige färg, med blå nyanser i de opariga fenorna. Unga individer har vertikala band som försvinner med åldern. Det finns inga tydliga könsskillnader, även om hanar vanligtvis blir något större än honor.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Neolamprologus walteri huvudsakligen på små ryggradslösa djur och zooplankton. Den söker sin föda nära botten där den tar plankton eller gräver i sediment för att hitta föda.

Naturlig miljö

Arten lever i steniga områden med småstenar och grus som är täckta av sediment. Den påträffas ofta i skyddade vikar med små stenansamlingar som är omgärdade av finkornigt sediment. Arten bildar täta kolonier, ofta i anslutning till ansamlingar av skal från musslor som Pleiodon spekii. Skalen som är upp till 15 cm stora, fungerar både som skydd och som leksubstrat. Den förekommer främst på djup mellan 2 och 30 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus walteri bör rymma minst 150 liter för ett par eller en liten grupp, men ett större akvarium rekommenderas för att minimera aggressioner. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar grottor och skyddade utrymmen. Dessa ger skydd och trygghet för jagade fiskar samt skapar naturliga revirindelningar. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Neolamprologus walteri är en substratruvare som bildar täta kolonier. Hanar och honor upprätthåller små revir inom kolonin, och delar ofta gömställe där leken sker. Honan lägger en liten kull, vanligtvis färre än 10 ägg, och ynglen stannar nära substratet tills de är stora nog att försvara sig själva.. Arten är skygg och söker genast skydd vid fara.

Allmänt

Neolamprologus walteri är en fredlig men territoriell art som kan hållas tillsammans med andra lugna arter. Den bildar kolonier med starka sociala band. Arten bör inte hållas tillsammans med andra utseendemässigt liknande arter på grund av risken för hybridisering.

Arten tillhör brichardi-komplexet dit följande arter brukar räknas: *=Till brichardi-komplexet räknas Neolamprologus brichardi, N. crassus, N. falcicula, N. gracilis, N. helianthus, N. marunguensis, N. olivaceous, N. pulcher, N. savoryi, N. splendens, N. walteri.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia