Nimbochromis venustus

Boulenger, 1908
Nimbochromis venustus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 25 cm
Minsta akvarievolym: 500 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Nimbochromis venustus beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1908 som Haplochromis venustus. Den har senare omklassificerats som Cyrtocara venusta och haft synonymer som Haplochromis simulans. Det finns inga handelsnamn men flera arter i släktet kallas ibland ”kaligono” av lokalbefolkningen i Malawi, vilket betyder ”sovaren” och syftar på dess speciella jaktbeteende.

Vad namnet betyder

Nimbochromis är sammansatt av latinets ”nimbus” (moln), sammansatt med ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Vilket förmodligen syftar på det storfläckiga grundmönstret hos släktets arter. Artepitetet venustus är latin och betyder vacker, graciös eller elegant.

Utbredning

Förekommer runt hela Malawisjön, samt i Malombesjön och Shirefloden som förbinder de båda sjöarna. Arten är vanligast i sjöns södra delar och ses sällan i den norra delen. Typexemplaren för artens vetenskapliga beskrivning samlades in i Malombesjön och Shirefloden.

Storlek och utseende

Hanar av Nimbochromis venustus kan bli upp till 22 cm i naturen, medan honor sällan överstiger 17 cm. I akvarium når de ofta något större storlekar. Arten har en beige-vit grundfärg med ett fläckigt mönster i brunt och gult som fungerar som effektivt kamouflage. När hanarna blir könsmogna utvecklar de en tydlig gul och blå färgsättning som delvis döljer det fläckiga mönstret. De får också en gul bläs som sträcker sig bakåt över ryggfenan. Honor behåller däremot sitt fläckiga mönster livet ut.

Foder

I sin naturliga miljö är Nimbochromis venustus en rovfisk och bakhållsjägare som jagar småfiskar och ryggradslösa djur. Den använder sitt mönster som kamouflage och kan gräva ner sig i sanden för att överraska sitt byte. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost, exempelvis proteinrik räkmix, torrfoder för karnivorer samt frysfoder som krill, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever huvudsakligen över sandiga bottnar på djup mellan 10 och 20 meter, men den har observeras ner till 42 meters djup. Yngre individer håller sig ofta nära vegetationsrika områden i grunt vatten, medan vuxna fiskar föredrar djupare områden.

Akvarium

Nimbochromis venustus är en stor och aktiv art som kräver ett rymligt akvarium. Ett minimum på 500 liter rekommenderas, men gärna ännu större. Akvariet bör inredas med gott om gömställen där jagade fiskar kan söka skydd. Bottenmaterialet bör vara finkornigt för att efterlikna artens naturliga miljö.

Lek

Arten är en munruvare med en normal kullstorlek mellan 80 och 100 ägg per lek, men upp till 200 ägg kan förekomma. Leken sker direkt på sandbotten utan att någon lekgrop grävts. Honan ruvar äggen i cirka fyra veckor och skyddar sedan ynglen i steniga områden där de har bäst chans att överleva.

Allmänt

Nimbochromis venustus är en relativt fredlig ciklid men kan bli dominant, särskilt under lektiden. Den fungerar bra tillsammans med andra stora ciklider, men kan mobbas av snabbare arter som mbunas. Det rekommenderas att hålla en hane med flera honor för att minska stress och aggression. Undvik att hålla den med andra Nimbochromis-arter eftersom de lätt korsar sig.
Nimbochromis venustus, hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia