Ophthalmotilapia boops

Boulenger, 1901
Ophthalmotilapia boops vid Nkondwe Island.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderEctodini-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 500 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Ophthalmotilapia boops beskrevs ursprungligen som Tilapia boops av George Albert Boulenger år 1901.

Vad namnet betyder

Ophthalmotilapia är sammansatt av grekiskans ”ophthalmos” (öga) och ”tilapia” som är en latinisering av thiape som är ett afrikanskt ord för fisk. Artepitetet boops kommer från grekiskans ”bo” (oxe) och ”ops” (öga), vilket refererar till artens stora ögon.

Utbredning

Arten förekommer i Tanganyikasjön längs Tanzanias kust, mellan Karema och Hinde Bay. De flesta exemplar för akvariehandeln samlas in runt Kipili, särskilt från Nkondwe Island. Typlokalen för arten är Msambu i Tanzania.

Storlek och utseende

Hanar av Ophthalmotilapia boops blir upp till 15 cm, medan honor sällan blir mer än 12 cm. Könsmogna hanar har långa bukfenor med gula äggatrapper i ändarna. Hanarnas lekdräkt skiljer sig mellan olika populationer. Hos sydliga populationer är den mer mörkbrun, medan nordliga är mer blåsvarta. Populationen vid Nkondwe Island har en blåsvart kroppsfärg med himmelsblå fläckar, särskilt vid stjärtspolen. Honor och ungfiskar är silvergrå, ofta med en grön ton, och är svåra att skilja från andra arter i släktet.

Foder

I naturen livnär sig Ophthalmotilapia boops främst på ”aufwuchs”, en blandning av trådalger, kiselalger och små ryggradslösa djur som lever på stenytor. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel vegetabiliskt innehåll och torrfoder anpassat för herbivorer (växtätande fiskar). Detta kan ibland varieras med frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i stenrika miljöer, ofta på djupare delar av övergångszonen mellan klippor och öppna sandytor. Den förekommer ofta paralellt med andra Ophthalmotilapia-arter.

Akvarium

Ett akvarium för Ophthalmotilapia boops bör rymma minst 500 liter. Om det ska vara mer än en hane i akvariet behöver det vara betydligt större. Akvariet inreds med öppna ytor med fin sand där hanarna kan bygga kraterbon, samt med fritt simutrymme och stenformationer som bildar gömställen.

Lek

Det är en maternal munruvare med en normal kullstorlek på upp till 40 yngel, men omkring 25 är mer normalt. Leken sker i skålformade kraterbon, som hanarna gräver i sanden eller bygger ovanpå plana stenar. Dessa bon kan vara upp till en meter i diameter. Hanen lockar honor till sitt bo genom att visa sina färger och vibrera med kroppen. Honor attraheras av hanens gula äggatrapper på bukfenorna snarare än av äggfläckarna på analfenan, som är vanligt hos andra ciklider. Efter leken ruvar honan ägg och larver under cirka tre veckor. Hanen försvarar sitt revir under denna tid men deltar inte i yngelvården. Lekbeteendet är spektakulärt och gör arten mycket eftertraktad inom akvariehobbyn.

Allmänt

Ophthalmotilapia boops är en relativt aggressiv art, särskilt under leksäsongen när hanarna försvarar sina revir. Den passar bäst i ett artakvarium eller tillsammans med andra exempelvis Cyprichromis och Paracyprichromis som håller till i de övre vattenregionerna. Tropheus och andra liknande ciklider är olämpligt sällskap eftersom de nafsar efter de långa bukfenorna.
Ophthalmotilapia boops, yngel.
Foto: Robin Hedström
Ophthalmotilapia boops vid Mwuna Island.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia