Otopharynx lithobates

Oliver, 1989
Otopharynx lithobates.
Foto: Niclas Olausson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Otopharynx lithobates beskrevs formellt av Michael K. Oliver år 1989. Arten kallades tidigare Cyrtocara ”red dorsal”, och Cyrtocara lithobates, men detta publicerades aldrig formellt. Otopharynx walteri räknades tidigare som en egen art, men refereras nu som en synonym till Otopharynx lithobates. Lokalt i Malawi kallas den ”kakhobwe”.

Vad namnet betyder

Otopharynx är sammansatt av grekiskans ”oto” (öra) och ”pharynx” (svalg). Artepitetet lithobates kommer från grekiskans ”litho” (sten) och ”bates” (vandrare), vilket syftar på att arten lever och jagar i miljöer med stenar och klippor.

Utbredning

Förekommer i den sydligaste delen av Malawisjön vid öarna Mumbo, Thumbi West och East, Chinyamwezi, Zimbawe Rock, och längs kusten från Domwe Island till Monkey Bay. Artens typlokal är Thumbi West Island I Malawi.

Storlek och utseende

Hanar av Otopharynx lithobates blir upp till 10 cm i sin naturliga miljö, men i akvarium kan de bli större. Honorna är något mindre. Arten har en långsträckt kroppsform. Könsmogna hanar har en metalliskt blå färg, med en vit till orangefärgad bläs går från huvudet vidare längs ryggen och fortsätter som en kant på rygg- och stjärtfenorna. Färgvariationer mellan populationer är vanliga; exempelvis har individer från Zimbabwe Rock en tydligt orange bläs. Honor och ungfiskar är ljusbruna med mörka fläckar.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av ryggradslösa djur. Den söker ibland sin föda bland andra fiskars avföring, ofta från malen Bagrus meridionalis. I akvarium bör födan ha högt proteininnehåll, exempelvis räkmix med hög andel räkor eller fisk. Torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis är också lämpliga alternativ.

Naturlig miljö

Arten lever främst vid steniga kuster med klart vatten. Här finns den från det översta ytskiktet ner till cirka 30 meters djup.

Akvarium

Ett akvarium för Otopharynx lithobates bör rymma minst 300 liter, inrett med ett finkornigt bottenmaterial, en stor öppen simyta samt inredning med större stenar som bildar gömställen.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek mellan 30 och 50 yngel. Hanarna försvarar revir vid grottor och lockar till sig lekmogna honor. Efter leken ruvar honan i omkring 3 veckor. De frisimmande ynglen släpps bland stenar för att klara sig själva.

Allmänt

Den vanligaste varianten av Otopharynx lithobates som hålls i akvarium kommer från Zimbabwe Rock i den södra delen av Malawisjön. Denna variant har en markerad gul-orange bläs. Arten är förhållandevis fredlig och kan hållas som ett par eller i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Det är en vackert färgad ciklid som kan hållas tillsammans med de flesta andra malawiciklider med liknande storlek och temperament. Undvik sällskap av arter som påminner om den utseendemässigt för att undvika hybridisering.
Otopharynx lithobates.
Foto: Niclas Olausson
Otopharynx lithobates hane från Zimbawe Rock, Malawi.
Foto: Michael Persson
Otopharynx lithobates en ung ännu ej utfärgad hane från Zimbawe Rock, Malawi.
Foto: Michael Persson
Otopharynx lithobates.
Foto: Niclas Olausson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia