Paracyprichromis nigripinnis

Boulenger, 1901
Paracyprichromis nigripinnis.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 11 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Paracyprichromis nigripinnis beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1901 under namnet Paratilapia nigripinnis. Den har även varit placerad i släktena Cyprichromis och Limnochromis. Inom akvariehobbyn kallas den ofta ”Blue neon”.

Vad namnet betyder

Paracyprichromis är sammansatt av grekiskans ”para” (nära) och det närstående släktet Cyprichromis. Artepitetet nigripinnis kommer från latinets ”niger” (svart) och ”pinnis” (fena), vilket syftar på artens mörka fenor.

Utbredning

Arten förekommer utspritt på flera områden av Tanganyikasjön. Typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid Msambu i Tanzania.

Storlek och utseende

Hanar av Paracyprichromis nigripinnis blir upp till cirka 11 cm, medan honor vanligtvis är något mindre. Arten har en avlång kropp med djupt mörkblå toner samt lysande prickar eller band i ljusblått. Hanarnas färger är betydligt mer intensiva än honornas, som saknar de lysande mönstren. Den har en lyrformad stjärtfena och stora ögon, som tillsammans med dess kroppsform underlättar dess liv i mörka undervattensmiljöer.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Paracyprichromis nigripinnis huvudsakligen på plankton och små kräftdjur, som de plockar i det fria vattnet med hjälp av sin utskjutbara mun. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder, samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Den lever i klippmiljöer, oftast på djup mellan 20 och 40 meter. Hanarna håller sig oftast inne i grottor, medan honorna bildar stim i den öppna vattenkolumnen. Arten delar sin livsmiljö med andra ciklider som är anpassade till mörka miljöer, som exempelvis Paracyprichromis brieni.

Akvarium

Ett akvarium för Paracyprichromis nigripinnis bör rymma minst 250 liter och ha en höjd på minst 45 cm. Inredningen kan bestå av vertikalt placerade stenformationer som skapar grottor och skrymslen. Det är viktigt att tillhandahålla stort fritt simutrymme, eftersom arten tillbringar mycket tid i akvariets övre delar. Dämpad belysning eller skuggande flytväxter kan användas för att efterlikna artens naturliga livsmiljö, och för att förstärka artens neonblå färger.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanar upprättar små revir under klippor eller i grottor, där leken äger rum. Under leken håller sig paret i en ”hängande” position mot grottans tak. Honan släpper ett ägg i taget, som hanen snabbt befruktar innan hon tar det i munnen. Processen är mycket snabb och upprepas tills honan samlat upp alla ägg. Honan ruvar ägg och larver i cirka tre veckor innan de frisimmande ynglen släpps ut. Kullarna är små, oftast med maximalt 25 yngel.

Allmänt

Paracyprichromis nigripinnis håller oftast till i akvariets övre delar och passar därför bra tillsammans med sandciklider och andra fredliga bottenlevande arter. Hanarna kan vara aggressiva mot varandra i samband med lek, vilket kan minskas genom att hålla flera hanar tillsammans i en större grupp. Den hålls bäst i en grupp med minst 8-10 individer, samt med en övervikt på honor.
Paracyprichromis nigripinnis.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia