Petrochromis trewavasae

Poll, 1948
Petrochromis trewavasae.
Foto: Niclas Olausson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderTropheini-gruppen
Max Storlek: 22 cm
Minsta akvarievolym: 600 liter
Temperatur: 24 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Petrochromis trewavasae beskrevs formellt med sitt nuvarande namn av Max Poll år 1948. Under en tid klassificerades den som Petrochromis trewavasae trewavasae. Den kallas ibland för ”Kamburi” inom akvariehobbyn.

Vad namnet betyder

Petrochromis är sammansatt av grekiskans ”petra” (klippa), och chromis som är vanligt i flera ciklidsläkten, vilket kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet trewavasae hedrar Ethelwynn Trewavas (1900-1993), brittisk iktyolog.

Utbredning

Förekommer mellan Kapampa och Cameron Bay i sydvästra delen av Tanganyikasjön. Typlokal är Moliro i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Petrochromis trewavasae blir normalt mellan 18 och 20 cm i naturen, men kan i akvarium bli upp till cirka 22 centimeter. Kroppsfärgen är mörkbrun med tvärgående rader med vitgula prickar på kroppssidorna. Hos äldre individer kan prickarna försvinna så att de blir enfärgat bruna. Stjärtfenan är lyrformad och även de andra fenorna är långt utdragna. Könsskillnaderna är små och kan vara svåra att se. Hanen blir något större och har fler och tydligare äggfläckar än honan, hanen har också något längre utdragna fenor. Äldre hanar får ibland en liten pannpuckel. Små utseendemässiga variationer förekommer mellan olika populationer.

Foder

Det är en utpräglad algätare som livnär sig på alger som den betar på stenar och klippor. I akvarium bör den ges foder med hög andel vegetabiliskt innehåll, till exempel räkmix med mycket ärtor och spenat, samt torrfoder anpassat för herbivorer (växtätande fiskar). Det är viktigt att undvika foder med hög proteinhalt, eftersom artens långa tarm gör den känslig för matsmältningsproblem.

Naturlig miljö

Petrochromis trewavasae föredrar den sedimentfria klippmiljön där det finns gott om gömställen. Arten är relativt skygg och behöver ha nära till gömställen för att känna sig trygg.

Akvarium

Eftersom den är mycket aggressiv behöver den gott om utrymme – ju större akvarium desto bättre. Den bör inte hållas i akvarier mindre än 600 liter, men akvarier på över 1000 liter passar bättre. Det måste också finnas rikligt med gömställen; honor och icke-dominanta hanar måste ges möjlighet att undkomma den dominanta hanens aggressivitet.

Lek

En munruvare med en typisk kullstorlek på cirka 15 ägg. På grund av sin aggressivitet kan det vara svårt att få den att leka, men med rätt förutsättningar leker den gärna i akvarium. Honan ruvar förhållandevis länge, ofta 30-40 dygn.

Allmänt

Även om Petrochromis trewavasae är mycket aggressiv mot andra individer av den egna arten, är den oftast mycket fredlig gentemot andra arter. Petrochromis-arterna har ett mycket säreget utseende med enormt stora läppar översållade med tänder, som används för att skrapa loss alger. För bästa förutsättningar bör man skaffa en grupp på omkring 15–20 yngel som får växa upp tillsammans. En så pass stor grupp behöver ett akvarium på minst 1000 liter, inrett med massor av gömställen. Exempel på bra sällskap till dessa fiskar är Tropheus och hästnosar.

Detta är en perfekt ciklid för dig som söker en utmaning – tuff men mycket charmig!

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia