Petrotilapia palingnathos

Lundeba, Stauffer & Konings, 2011
Petrotilapia palingnathos, hane vid Mkanila.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 450 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Petrotilapia palingnathos har tidigare haft det provisoriska namnet Petrotilapia sp. ’retrognathous’. Arten fick sitt nuvarande vetenskapliga namn av Lundeba, Stauffer Jr. och Konings år 2011.

Vad namnet betyder

Petrotilapia är sammansatt av grekiskans ”petros” (sten), och ”tilapia” som är en latinisering av ”thaipe” vilket är ett afrikanskt ord för fisk. Artepitetet palingnathos kommer från grekiskans ”pálin” (bakåt) och ”gnáthos” (käke), vilket syftar på att arten har kortare underkäke än övriga arter i släktet.

Utbredning

Arten förekommer vid Chizumulu Island i Malawi och har även observerats vid Taiwanee Reef i Moçambique. Typmaterialet för den vetenskapliga beskrivningen av arten samlades in vid Same Bay på Chizumulu Island.

Storlek och utseende

Hanar av Petrotilapia palingnathos blir upp till 16 cm, medan honor sällan blir större än 14 cm. I akvarium kan de bli ytterligare lite större. Könsmogna hanar blir mörkt blågrå med orange markeringar, kinderna orange och halsen ljusblå. Honorna är övervägande orangebruna med 8-10 mörka vertikala band.

Foder

Den livnär sig främst på alger som den kammar på stenar och klippor i sin naturliga miljö. Tändernas utformning gör att den har svårt att bita av algerna så den kammar loss lösa delar. Med algerna följer också små ryggradslösa djur och zooplankton. I akvarium ges den ett foder rikt på vegetabilier, exempelvis räkmix med en hög andel ärtor och spenat samt torrfoder för herbivorer (växtätande fiskar), som ibland kan varieras med med frysfoder som mysis och cyclops.

Naturlig miljö

Arten lever i den övre delen av steniga miljöer, där små områden med sandbotten kan förekomma. Den ses sällan djupare än 5 meter vid Chizumulu Island, men vid Taiwanee Reef förekommer den på djup ned till cirka 15 meter. Platser med stark vågpåverkan och turbulent vatten undviks.

Akvarium

Ett akvarium för Petrotilapia palingnathos bör rymma minst 450 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Hanar är mycket territoriella, så för att hålla mer än en hane rekommenderas ett betydligt större akvarium. Det bör inredas med finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar många gömställen för att efterlikna den naturliga miljön.

Lek

Petrotilapia palingnathos är en munruvare där honan ruvar äggen i omkring tre veckor. Hanarna försvarar revir som kan vara upp till fyra meter stora, ofta runt en grotta eller klippskreva som fungerar som lekplats. Honan lockas till hanens grotta där leken sker. Ynglen börjar beta aufwuchs (algmatta) nästan omedelbart efter att de släpps fria.

Allmänt

Petrotilapia palingnathos är en aggressiv och tuff ciklid, främst mot andra individer av samma art och framförallt mot andra hanar. Vill man hålla mer än en hane behövs ett stort akvarium inrett med mycket gömställen. Det bör finnas 2-3 honor till varje hane. Lämpligt sällskap är arter med liknande storlek och temperament. Undvik att blanda med arter med liknande utseende för att minska aggressioner.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia