Phenacogrammus interruptus

Boulenger, 1899
Phenacogrammus interruptus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderTetror
Max Storlek: 9 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
28 °C
pH: 6.0 –
7.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Kongotetra, Micralestes interruptus, Alestopetersius interruptus.

Vad namnet betyder

Phenacogrammus är sammansatt av grekiskans fenax (vilseledande) och gramma (signal). Artepitetet interruptus sammansatt från latinets inter (avbruten) och rumpere (bryta).

Utbredning

Arten är spridd i Kongobäckenet, som utgör Kongoflodens avrinningsområde i centrala Afrika, huvudsakligen inom Demokratiska Republiken Kongo. Typlokal är Stanley Pool (Malebodammen) vid gränsen mellan Demokratiska Republiken Kongo och Republiken Kongo.

Storlek och utseende

En storväxt tetra som kan bli upp till 9 cm där hanar tenderar att vara något större än honor. Hanarna har också starkare färger och längre utdragna fenor, inklusive förlängda mellanstrålar på stjärtfenan.

Foder

Arten är en allätare som i naturen lever av små insekter, maskar, kräftdjur, alger och zooplankton. I akvarium accepterar den de flesta typer av foder. En varierad diet med torrfoder och fryst foder med högt proteininnehåll fungerar som bas. Ett tillskott av levande foder då och då är uppskattat. Arten rör inte växterna i akvariet.

Naturlig miljö

Arten förekommer främst i regnskogsfloder med rik växtlighet.

Akvarium

Akvariet bör inredas med både tätplanterade områden som ger skydd och gömställen samt gott om öppet simutrymme. Vattentemperaturen bör hållas mellan 23–28 °C, med ett pH på 6,0–7,5 och en hårdhet mellan 3 och 18 dH.

Lek

Kongotetran är en romspridare som kan producera upp till 250 ägg per lek. För framgångsrik odling rekommenderas ett separat artakvarium där äggen kan fångas upp för att undvika att de äts upp. Äggen kläcks efter cirka sex dygn.

Allmänt

Phenacogrammus interruptus är en otroligt vacker och livlig tetra med iriserande röda och blå ränder som löper längs hela kroppen.Den är en aktiv stimfisk och bör hållas i grupper om minst 6–8 individer för att trivas. En jämn könsfördelning i stimmet fungerar väl och lyfter fram hanarnas färger, särskilt när de tävlar om rangordning eller försöker imponera på honorna. Denna art är fredlig mot andra fiskar och är ett utmärkt val i sällskap med mindre västafrikanska ciklider, exempelvis Pelvicachromis och Nanochromis. För bästa trivsel behöver den tillgång till skyddade platser i akvariet för att känna sig trygg och för att färgerna ska komma till sin rätt.

Odlade fiskar från Europa och Asien är vanliga i handeln.
Phenacogrammus interruptus, hane med hona i bakgrunden.
Foto: Michael Persson
Phenacogrammus interruptus, hona.
Foto: Michael Persson
Phenacogrammus interruptus, hane.
Foto: Michael Persson
Phenacogrammus interruptus, hane.
Foto: Michael Persson
Phenacogrammus interruptus, hona.
Foto: Michael Persson
Phenacogrammus interruptus, hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia