Phyllonemus typus

Boulenger, 1906
Phyllonemus typus, vid Kalambo Falls Lodge i Zambia.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderMalar
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 100 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Phyllonemus typus beskrevs vetenskapligt av George Albert Boulenger år 1906. Ett lokalt namn är ”Kapondo”.

Vad namnet betyder

Phyllonemus är sammansatt av grekiskans ”phýllon” (blad) och ”nêma” (tråd), vilket syftar på artens karakteristiska, bladformade skäggtömmar. Artepitetet typus är latin och betyder ”form” eller ”typ”, vilket syftar på att det är släktets typart.

Utbredning

Arten är endemisk till Tanganyikasjön och förekommer runt hela sjön där det finns lämpliga livsmiljöer. Typlokalen för arten är Niamkolo i Zambia.

Storlek och utseende

Phyllonemus typus är en småväxt mal som i sin naturliga livsmiljö kan bli upp till cirka 10 cm, men som kan bli lite större i akvarium. Kroppsfärgen är grå till rödbrun med en ljusare krämfärgad buk. Arten känns igen på sina skäggtömmar, som har karakteristiskt spatel- eller bladformade spetsar. En egenskap som skiljer den från den närbesläktade arten Phyllonemus filinemus. Könsskillnaderna är små men hanarna blir något större och kraftigare än honorna, medan honorna kan se rundare ut när de betraktas ovanifrån.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig arten främst på insektslarver, små kräftdjur och småfisk. I akvarium kan den matas med olika proteinrika fodertyper, till exempel räkmix, torrfoder samt olika frysfoder och levandefoder.

Naturlig miljö

Arten lever i kustzonen i steniga bottnar ner till omkring 20 meters djup.

Akvarium

Ett akvarium för Phyllonemus typus bör rymma minst 100 liter och vara inrett med finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som skapar gott om grottor och gömställen. Arten fungerar bra i ett sällskapsakvarium med tanganyikaciklider. Det är en nattaktiv art som behöver gott om sten och gömställen för att ha viloplatser under dagtid.

Lek

Det är en biparental munruvare, vilket innebär att hanen och honan turas om att bära och skydda ägg och larver i munnen tills ynglen kläcks. Arten skapar starka parband innan de leker och tar tillsammans hand om ägg och yngel. I naturen leker den främst under regnperioden, vilket kan simuleras i akvarium genom vattenbyte med små temperaturhöjningar. Kullstorleken varierar normalt mellan 12 och 70 ägg.

Allmänt

Phyllonemus typus är en fredlig art som passar bra tillsammans med mindre ciklider. Den är sällskaplig och skygg och hålls därför bäst i en grupp med minst 4 – 6 individer. Ett dämpat ljus uppskattas, eftersom arten är skymnings- och nattaktiv. Den bör inte hållas tillsammans med Synodontis-malar eftersom den då riskerar att bli utkonkurrerad och kan svälta.
Phyllonemus typus, vid Mpulungu i Zambia.
Foto: koblmuel Creative Commons

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia