Placidochromis electra

Burgess, 1979
Placidochromis electra.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Placidochromis electra har tidigare klassificerats som Haplochromis electra och Cyrtocara electra. Inom akvariehobbyn förekommer handelsnamn som ”Deep water hap” och ”Haplochromis jahni”.

Vad namnet betyder

Placidochromis kommer från latinets ”placidus” (fredlig eller stillsam), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet chromis. Artepitetet electra härstammar från grekiskans “elektron”, som betyder ”glänsande” och refererar till de ljusblå färgerna hos könsmogna hanar.

Utbredning

Arten förekommer längs Malawisjöns östra kust. De flesta exporterna till akvariehobbyn kommer från populationen vid Likoma Island. Andra kända populationer finns längs Moçambiques kust, från Chiwindi till Lumbaulo, vid Mala Point och från Lumessi till Malawis gräns och vidare söderut till Ntekete i Malawi. Artens typlokal är Likoma Island.

Storlek och utseende

Placidochromis electra kan bli upp till 15 cm i naturen, i akvarium växer den sig ofta lite större. Honor är mindre än hanar om blir sällan mer än 11 cm. Båda könen kännetecknas av svarta markeringar på kinderna. ett område som sträcker sig från ögat till gälarna. Könsmogna hanar får en intensivt blå kroppsfärg, medan honor och ungfiskar är sand- eller silverfärgade. Ett annat kännetecken är de gulvita kanterna på ryggfenan, som skiljer arten från närbesläktade arter.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Placidochromis electra på små ryggradslösa djur och partiklar som den silar ur sanden, ofta genom att följa större grävande arter som Taeniolethrinops och Fossorochromis. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll, till exempel en räkmix med en hög andel räkor och fisk, som kan varieras med torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som cyclops, mysis eller musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever främst över öppna sandbottnar i nära anslutning till stenigare områden, vanligtvis på djup mellan 5 och 40 meter.

Akvarium

För att hålla en grupp med en hane och 3-4 honor av Placidochromis electra rekommenderas ett akvarium på minst 350 liter. Använd finkornig sand som bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen. Det bör också finnas gott om öppet simutrymme. Hanarna är starkt territoriella och för att hålla mer än en hane rekommenderas ett akvarium som är minst 2 meter långt.

Lek

En munruvare med en normal kullstorlek på mellan 30 och 60 yngel. Hanen håller revir vid en grunt grävd lekgrop i sandbotten, ofta intill en sten. Hanen lockar en lekmogen hona till sin lekgrop där leken sker. Efter leken ruvar honan i 3-4 veckor.

Allmänt

Placidochromis electra är generellt en lugn och relativt fredlig akvarieinvånare som är ett bra sällskap till andra arter med liknande storlek och temperament. Hanarna kan vara territoriella och aggressiva sinsemellan, därför hålls den bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Som sällskap bör man undvika aggressiva mbunas och istället välja fredligare arter som Aulonocara, Copadichromis och Lethrinops.

Detta är en art som med sin vackra blå färg och lugna temperament har blivit mycket populär inom akvariehobbyn.
Placidochromis electra.
Foto: Michael Persson
Placidochromis electra, hane vid Londo.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia