Placidochromis sp. 'phenochilus tanzania'

Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’.
Foto: Hans Bergkvist

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 17 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’ är ett provisoriskt namn som används i väntan på att artens taxonomiska status utreds.

Vad namnet betyder

Placidochromis kommer från latinets placidus (fredlig eller stillsam), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Handelsnamnet ’phenochilus tanzania’ syftar på artens släktskap med Placidochromis phenochilus samt dess ursprung i Tanzania.

Utbredning

Förekommer längs den tanzaniska kusten av Malawisjön, särskilt vid Makonde och Lupingu.

Storlek och utseende

Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’ kan bli upp till 15 cm i sin naturliga miljö, och upp till 20 cm i akvarium. Hanar får ofta längre fenor än honor. De unga fiskarna och honorna är blågrå med diskreta mörka band, medan hanar med tiden utvecklar en intensiv blå färg med silvriga fläckar som börjar framträda vid två års ålder. Honor är generellt mindre, cirka 17 cm, och har en mer dämpad färgteckning.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’ på små ryggradslösa djur och partiklar som den silar ur sanden, ofta genom att följa större grävande arter som Taeniolethrinops och Fossorochromis. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll som en räkmix med en hög andel räkor/fisk, som kan varieras med torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar samt frysfoder som cyclops, mysis eller musselkött.

Naturlig miljö

Arten föredrar sandbottnar och övergångszoner mot steniga biotoper på djup över 15 meter.

Akvarium

För att hålla en grupp på minst 5 individer rekommenderas ett akvarium på minst 400 liter. Använd finkornig sand som bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen. Det bör också finnas gott om öppet simutrymme.

Lek

Munruvare med en normal kullstorlek på mellan 25 och 50 yngel. Hanen håller revir vid en grunt grävd lekgrop i sandbotten, ofta intill en sten. Hanen lockar en lekmogen hona till sin lekgrop där leken sker. Efter leken ruvar honan i 3-4 veckor.

Allmänt

Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’ är trots sin storlek generellt fredlig mot andra arter, men hanar kan vara revirhävdande mot varandra. Som sällskap rekommenderas att undvika aggressiva mbunas och istället välja fredligare arter som Aulonocara, Copadichromis och Lethrinops. En grupp med minst 5 individer och 2-3 honor per hane är att föredra för att minska aggression.

Artens silverfärgade fläckar börjar visa sig först vid omkring två års ålder, och ökar i antal under fiskens hela livstid.
Placidochromis sp. ’phenochilus tanzania’, hane.
Foto: Michael Persson
Placidochromis sp.’phenochilus tanzania’.
Foto: Niclas Olausson
Placidochromis sp.’phenochilus tanzania’, Lupingu.
Foto: Christian Alfredsson
Placidochromis sp.’phenochilus tanzania’, ung hane.
Foto: Michael Persson
Placidochromis sp.’phenochilus tanzania’, Lupingu.
Foto: Kjell Fohrman
Placidochromis sp.’phenochilus tanzania’, Lupingu.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia