Platytaeniodus degeni

Boulenger, 1906
Platytaeniodus degeni.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Platytaeniodus degeni beskrevs formellt av George Albert Boulenger år 1906. Den har även placerats i släktet Haplochromis. Två andra arter har senare blivit inkluderade som synonymer, Haplochromis jeanneli och Haplochromis macrops.

Vad namnet betyder

Platytaeniodus är sammansatt av grekiskans ”platys” (flat) och latinets ”taenia” (rand), samt ”odous” (tand). Artepitetet degeni hedrar Mr. Edward Degen som bidrog till att upptäcka och dokumentera arten genom sin samling.

Utbredning

Arten förekommer i hela Viktoriasjön och har även observerats i flodmynningar, som Migori River. Artens typlokal är typ­lokal vid Bunjako i Uganda.

Storlek och utseende

Platytaeniodus degeni blir upp till cirka 16 centimeter, honorna är generellt något mindre än hanarna. Hanarna kan uppvisa starkare färgteckningar jämfört med honorna, medan individer från olika populationer kan variera i små detaljer av kroppsform och storlek.

Foder

Arten är i sin naturliga miljö en specialiserad snäckätare som livnär sig på blötdjur som Pelecypoda-mollusker. Analys av maginnehåll har visat att den också kan äta insektslarver, olika vatteninsekter, musselkräftor samt cyanobakterier (blågröna alger). Den har en speciell tandstruktur som är anpassad för att krossa snäckskal. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost bestående av exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever vid både sand- och stenbottnar men föredrar övervägande sandiga områden, vanligtvis på djup ner till 15 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Platytaeniodus degeni bör rymma minst 250 liter, och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Med gömställen skapas naturliga revir och aggressionerna minskar, vilket hjälper fiskarna att trivas och känna sig trygga.

Lek

Det är en maternal munruvare som kan ha kullar med upp till 60 larver. Arten saknar en tydlig leksäsong och kan reproducera sig året runt under gynnsamma förhållanden. Honan ruvar ägg och larver under ungefär tre veckor innan de blir frisimmande.

Allmänt

Platytaeniodus degeni är en relativt fredlig ciklid som kan bli territoriell, särskilt under lek. Den fungerar bra tillsammans med andra fredliga ciklider från Viktoriasjön, men det är viktigt att undvika arter med liknande utseende för att minska risken för hybridisering. Den hålls bäst i en grupp med 3-4 honor per hane.

Man har tidigare trott att arten var utdöd i sin naturliga miljö, men nu (2025) är den klassad som livskraftig av IUCN.
Platytaeniodus degeni, illustration från originalbeskrivningen.
Illustration: Boulenger, George Albert, Public domain, via Wikimedia Commons

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia