Protomelas fenestratus

Trewavas, 1935
Protomelas fenestratus, Pombo rocks.
Foto: Hans Bergkvist

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 17 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Protomelas fenestratus beskrevs ursprungligen som Haplochromis fenestratus av Ethelwynn Trewavas år 1935. Arten benämndes under en tid som Cyrtocara fenestrata. Inom akvariehobbyn förekommer handelsnamn som ”Haplochromis steveni thick bars”, ”Haplochromis steveni tiger” och ”Haplochromis yellow belly”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Artepitetet fenestratus kommer från latinets ”fenestrata” (fönster), vilket syftar på artens grundteckning som bildar ett gallermönster.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Malawisjön, där det finns lämpliga livsmiljöer. Typlokalen för arten är Chilumba i Malawi.

Storlek och utseende

I sin naturliga livsmiljö blir hanar av Protomelas taeniolatus upp till 15 cm, medan de kan bli något större i akvarium. Honor är något mindre och blir sällan större än 11-12 cm. Arten har ett karakteristiskt grundmönster med vertikala svarta band kombinerat med tunnare horisontella linjer. Könsmogna hanar får en metallic-blå färg, som ofta täcker hela kroppen. Det finns många olika geografiska varianter som kan skilja sig ganska mycket åt i färg. En del populationer får en gul undersida. Honor och ungfiskar är silverfärgade med tydligt svart mönster.

Foder

Den naturliga födan består främst av insektslarver och små kräftdjur som den söker fram ur bottensubstratet med en speciell teknik – den blåser bort sanden för att hitta födan. I akvarium accepteras de flesta foder men fodret bör anpassas till dess naturliga kostvanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i sedimentrika klippmiljöer och i övergångszonen mot sandbottnar. Oftast på djup mellan 10 och 25 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Protomelas taeniolatus bör rymma minst 300 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen och skapar naturliga revirgränser. Eftersom arten i sin naturliga miljö söker sin föda i bottensubstratet är öppna sandytor också viktiga. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Arten är en maternal munruvare. Hanen gräver en grund lekgrop i sanden intill en klippa eller sten, dit honan lockas för lek. Honan ruvar ägg och larver i omkring tre veckor. En normal kullstorlek är mellan 20 och 45 yngel. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att skydda dem bland stenar vegetation i några veckor, och tar in dem i munnen vid fara.

Allmänt

Protomelas fenestratus är förhållandevis lugn och fredlig. För att trivas bör den hållas med andra ciklider med liknande temperament, som exempelvis Aulonocara. Bäst är att hålla en grupp med en hane tillsammans med minst tre honor, och se till att det finns tillräckligt med gömställen. Sällskap av arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner, och för att minimera risken för hybridisering.
Protomelas fenestratus, Pombo rocks.
Foto: Niclas Olausson
Protomelas fenestratus, Nkanda.
Foto: Mattias Aldén

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia