Protomelas kirkii

Günther, 1894
Protomelas kirkii hane vid Mvunguti.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Arten Protomelas kirkii beskrevs ursprungligen av Albert Günther år 1893 som Chromis kirkii. Sedan dess har arten klassificerats om flera gånger under olika vetenskapliga namn, som Ctenochromis kirkii, Tilapia kirkii, Haplochromis kirkii, och Cyrtocara kirkii, innan den år 1989 fick sin nuvarande benämning av Eccles och Trewavas. Vanliga handelsnamn är ”Haplochromis similis” och ”Green Similis”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Aretepitetet kirkii hedrar John Kirk, en skotsk läkare och naturalist som följde David Livingstone under hans resor till Afrikas inland. Han gjorde de första stora insamlingarna av fisk från Malawisjön i mitten av 1800-talet.

Utbredning

Förekommer runt hela Malawisjön och i Shireflodens övre del. Artens typlokal är inte närmare bestämd.

Storlek och utseende

Protomelas kirkii kan bli upp till cirka 16 cm, honorna är vanligtvis mindre än hanar. Arten kännetecknas av två horisontella, avbrutna linjer längs kroppen och ett långt nosparti. Könsmogna hanar får en turkosfärgad nos och stora delar av kroppen, samt distinkta äggfläckar på analfenan. Honor och ungfiskar har blekare färger, med en svart längsgående linje mitt på kroppen.

Foder

Den naturliga födan består främst av ryggradslösa djur och snäckor. De letar sin föda i bottenslammet och bland växtligheten, främst växter som Vallisneria. I akvarium accepteras de flesta fodertyper. Räkmix och torrfoder kan utgöra en bra bas och kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever på mycket grunt vatten, vanligtvis på djup mellan 1 och 2 meter. Den hittas oftast i lugna vikar och strandkanter vid växtbäddar.

Akvarium

Akvariet för Protomelas kirkii bör rymma minst 300 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen. Inkludera gärna också områden med tät växtlighet för att efterlikna dess naturliga miljö.

Lek

Munruvare, honan ruvar i omkring tre veckor, en normal kullstorlek varierar mellan 30 och 50 yngel. Leken sker vid sandbottnar på små platåer som hanarna gräver bland växtligheten. Yngelvårdande honor samlas ofta i små grupper för att skydda sina yngel tills de blir självständiga.

Allmänt

Protomelas kirkii är en relativt lugn och fredlig malawiciklid. Hanarna kan vara territoriella och aggressiva sinsemellan, därför hålls den bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Den kan hållas i sällskap med andra malawiciklider med liknade temperament och storlek. Arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner och minimera risken för hybridisering.

Detta är en ovanligt färgad och vackert färgad ciklid som exporteras väldigt sällan, och därför är ovanlig inom hobbyn.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia