Protomelas similis

Regan, 1922
Protomelas similis hane vid Likoma Island.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 17 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Protomelas similis beskrevs ursprungligen som Haplochromis similis av Charles Tate Regan år 1922. Arten har därefter omklassificerats flera gånger, först som Cyrtocara similis och senare som Protomelas similis. Vanliga handelsnamn är ”Haplochromis similis” och ”Haplochromis sunset”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Artepitetet similis kommer från latinets ”simile” som betyder ”påminner om” eller ”liknande”, vilket refererar till artens likhet med Protomelas kirkii.

Utbredning

Förekommer runt hela Malawisjön och i Malombesjön. Artens typlokal specificerades närmare i den vetenskapliga beskrivningen, men den tros vara Domira Bay.

Storlek och utseende

Protomelas similis blir upp till cirka 17 cm. Könsmogna hanar är mestadels blå**, medan** honor och ungfiskar är silverfärgade med en eller ibland två horisontella linjer som löper längs kroppssidorna. Honor har gula bukfenor, vilket skiljer dem från närbesläktade arter. Arten kan också skiljas från liknande arter inom släktet genom sin kortare nos, grundare kropp och större mun jämfört med exempelvis Protomelas kirkii.

Foder

I naturen söker Protomelas similis främst sin föda bland vattenväxter, särskilt i områden med tät vegetation som Vallisneria. Arten är unik bland de malawiciklider som regelbundet exporteras, genom att den äter både alger och växtdelar. Den använder sina vassa, tätt sittande tänder för att bita loss alger som växer på växternas blad, men ibland äter den även delar av bladen.

I akvarium rekommenderas ett foder baserat på vegetabilier, exempelvis räkmix med hög andel ärtor eller torrfoder anpassat för herbivorer (växtätande fiskar). Det kan ibland varieras med frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Protomelas similis lever i grunda, vegetationsrika områden, ofta nära enstaka större stenar eller vid kanten av större stenformationer. Den trivs i områden där sandbottnen är täckt av tät växtlighet.

Akvarium

Akvariet för Protomelas similis bör rymma minst 300 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen. Inkludera gärna också områden med tät växtlighet för att efterlikna dess naturliga miljö.

Lek

Arten är munruvare och honan ruvar i omkring tre veckor, en normal kullstorlek varierar mellan 30 och 50 yngel. Leken sker vid sandbottnar i grunda bon som hanarna gräver bland växtligheten. Yngelvårdande honor samlas ofta i små grupper för att skydda sina yngel tills de blir självständiga.

Allmänt

Protomelas similis är en relativt lugn och fredlig malawiciklid. Hanarna kan vara territoriella och aggressiva sinsemellan, därför hålls den bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Den kan hållas i sällskap med andra malawiciklider med liknande temperament och storlek. Arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner och minimera risken för hybridisering.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia