Protomelas sp. 'johnstoni solo'

Protomelas sp. ’johnstoni solo’, hane.
Foto Alexander Danielsen

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Protomelas sp. ’johnstoni solo’ har omklassificerats flera gånger och har tidigare haft namn som Haplochromis sp. ’johnstoni solo’ och Placidochromis sp. ’johnstoni solo’. Inom akvariehobbyn används ofta också handelsnamn som ”Placidochromis solo” och ”Protomelas thick bars”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Handelsnamnet ’johnstoni solo’ kommer från artens likhet med arten Placidochromis johnstoni, samt från att den ofta ses simma ensam när den söker föda.

Utbredning

Protomelas sp. ’johnstoni solo’ förekommer runt hela Malawisjön, men arten är ovanlig och ses oftast längs sjöns östra stränder.

Storlek och utseende

I naturen blir hanarna upp till 14 cm och honorna cirka 12 cm, i akvarium kan de bli upp mot 16 cm. Båda könen har ett mörkt tvärrandigt mönster med 6-8 breda vertikala band och två horisontella linjer på den övre kroppshalvan. Könsmogna hanar får mörkblå färg på huvudet och delar av kroppen.

Arten liknar med sina tydliga vertikala ränder Placidochromis johnstoni, men skiljer sig genom att ha en mindre mun och kortare nos.

Foder

Arten livnär sig främst på insektslarver och små ryggradslösa djur som den söker bland stenar, i algmattor och bland växtlighet. I akvarium är det lämpligt att erbjuda foder med högt proteininnehåll, som räkmix med hög andel räkor och fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar), samt frysfoder som mysis, cyclops och artemia.

Naturlig miljö

Lever i de sandiga delarna av övergångszonen där botten ofta är täckt med småsten och snäckskal och med inslag av växtlighet. Arten återfinns vanligtvis på grunt vatten på djup ner till 15–20 meter.

Akvarium

Akvariet för Protomelas sp. ’johnstoni solo’ bör rymma minst 350 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Hanarna kan vara aggressiva sinsemellan, därför rekommenderas ett betydligt större akvarium för att hålla mer än en hane.Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen. Det bör också finnas öppna ytor, och för att efterlikna artens naturliga miljö kan man placera ut mindre stenar på botten och plantera några grupper med Vallisneria.

Lek

Arten är munruvare med en normal kullstorlek på upp till 40 yngel. Hanen är inte särskilt revirhävdande och uppvaktar födosökande honor utan att ha förberett någon särskild lekplats. Honan ruvar i omkring 3 veckor, och fortsätter skydda ynglen ett tag efter att de frisläppts.

Allmänt

Protomelas sp. ’johnstoni solo’ är i stort sett ett fredlig ciklid som bör hållas i sällskap med andra arter med liknande temperament och storlek. Arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner och minimera risken för hybridisering. Hanarna kan vara territoriella och aggressiva sinsemellan, därför hålls den bäst i en grupp med en hane tillsammans med flera honor.
Protomelas sp. ’johnstoni solo’, hane.
Foto Alexander Danielsen
Protomelas sp. ’johnstoni solo’, hona.
Foto Alexander Danielsen
Protomelas sp. ’johnstoni solo’, vid Nkanda.
Foto: Ad Konings
Protomelas sp. ’johnstoni solo’, hane.
Foto Alexander Danielsen

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia