Protomelas sp. 'steveni taiwan'

Protomelas sp. ’steveni taiwan’, hane.
Foto: Frank Nørby

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 17 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Protomelas sp. ’steveni taiwan’ är ett provisoriskt namn som används i väntan på att arten beskrivs vetenskapligt. Andra provisoriska namn som använts är: Protomelas ’fenestratus ngkuyo’ och Protomelas ’fenestratus taiwan’. Inom akvariehobbyn förekommer handelsnamn som ”Chimoto red”, ”Chimoto yellow”, ”Fenestratus taiwan”, ”Steveni taiwan”, ”Taiwan red”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Handelsnamnet ’steveni taiwan’ hänvisar till likheten med andra arter som Protomelas sp. ’steveni imperial’, och att den först hittades vid Taiwanee Reef.

Utbredning

Arten förekommer vid Taiwanee Reef och en klippformation norr om Chizumulu Island. Populationer som sannolikt tillhör samma art har även hittats vid Higga Reef och Ngkuyo Island (Mbamba Bay).

Storlek och utseende

I sin naturliga livsmiljö blir hanar av Protomelas sp. ’steveni taiwan’ upp till 15 cm, medan de kan bli något större i akvarium. Honor är något mindre och blir sällan större än 11-12 cm. Könsmogna hanar är vackert färgade med blått huvud och rygg, samt en gul kropp. Ryggfenan är ljusblå och övergår till vitt, bukfenor och analfenan är röda. Honor och ungfiskar är silverfärgade med en tydlig svart teckning av tvärgående mörka band, och ibland en längsgående linje mitt på kroppen.

Foder

Arten livnär sig i naturen huvudsakligen på alger som den suger upp från klippor. En viss mängd små insektslarver och andra organismer kan också följa med. I akvarium accepteras de flesta foder, men fodret bör anpassas till artens naturliga kostvanor med tonvikt på vegetabilisk föda. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med hög vegetabilisk andel. Detta kan kompletteras med frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten lever i sedimentfria klippbiotoper vid djup mellan 15 och 20 meter. Hanarna etablerar revir uppe på stenblock och klippor, ofta i områden med kraftiga undervattensströmmar. Honor är oftare på grundare vatten tillsammans i små grupper.

Akvarium

Ett akvarium för Protomelas sp. ’steveni taiwan’ bör rymma minst 350 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen och skapar naturliga revirgränser. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Arten är en maternal munruvare. Hanarna håller revir vid en flat yta ovanpå ett stenblock eller en klippa, dit de lockar lekmogna honom. Honan ruvar ägg och larver i omkring tre veckor, och en normal kullstorlek är mellan 15 och 35 yngel. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att skydda dem bland klipporna i några veckor, och tar in dem i munnen vid fara.

Allmänt

Protomelas sp. ’steveni taiwan’ är en relativt fredlig ciklid som behöver sällskap av ciklider med liknande temperament för att komma till sin rätt och visa sina starka färger. Hanarna är dock territoriella sinsemellan och mot andra arter med likande utseende. Bäst är att hålla en grupp med en hane tillsammans med minst tre honor, och se till att det finns tillräckligt med gömställen. Sällskap av arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner, och för att minimera risken för hybridisering.

Detta är en mycket vackert färgad och relativt fredlig ciklid som blivit mycket populär inom akvariehobbyn.
Protomelas sp. ’steveni taiwan’, hona med yngel.
Foto: Jacek Jackiewicz
Protomelas sp. ’steveni taiwan’.
Foto: Niclas Olausson
Protomelas sp. ’steveni taiwan’.
Foto: Christian Alfredsson
Protomelas sp. ’steveni taiwan’.
Foto: Christian Alfredsson
Protomelas sp. ’steveni taiwan’.
Foto: Niclas Olausson
Protomelas sp. ’steveni taiwan’.
Foto: Frank Nørby

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia