Protomelas taeniolatus

Trewavas, 1935
Protomelas taeniolatus-varianten från Namalenje Is. kallas ofta för ”Red empress” eller ”Hinderi”.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 17 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Protomelas taeniolatus beskrevs ursprungligen som Haplochromis taeniolatus av Ethelwynn Trewavas 1935. Arten benämndes under en tid som Cyrtocara taeniolata. Arten har följande synonyma namn: Haplochromis cancellus och Protomelas dejunctus.

Inom akvariehobbyn förekommer många handelsnamn som ofta refererar till lokala populationer, exempelvis: ”Haplochromis hinderi”, ”Haplochromis fire blue”, ”Haplochromis red empress”, ”Haplochromis boadzulu”, ”Haplochromis fenestratus” och ”Haplochromis steveni”.

Vad namnet betyder

Protomelas är sammansatt av grekiskans ”protos” (först) och ”melas” (svart), vilket syftar på det ursprungliga melaninmönstret. Artepitetet taeniolatus kommer från latinets ”taeniola” (band), vilket syftar på artens tvärrandiga grundmönster.

Utbredning

Protomelas taeniolatus är en vanlig art som är spridd runt hela Tanganyikasjön. Artens typlokal är benämnd som ”södra änden av Malawisjön”.

Storlek och utseende

I sin naturliga livsmiljö blir hanar av Protomelas taeniolatus upp till 15 cm, medan de kan bli något större i akvarium. Honor är något mindre och blir sällan större än 11-12 cm. Arten har en slank kroppsform och ett färgmönster som varierar mycket mellan de olika geografiska populationerna. Könsmogna hanar blir hos de flesta populationerna övervägande blå, ibland med gula eller röda inslag. Inom akvariehobbyn har varianten med blått huvud och röd kropp blivit mycket populär. Den kallas ofta ”Hinderi” eller ”Red empress” och kommer från den sydvästra delen av Malawisjön i området kring Namalenje Island, Senga Point och Kambiri Point. Honor och ungfiskar är silverfärgade med en mörk, horisontell linje.

Foder

Arten livnär sig i naturen huvudsakligen på alger som den suger upp från klippor. En viss mängd små insektslarver och andra organismer kan också följa med. Vid riklig tillgång kan den ibland ses fånga upp plankton i öppet vatten. I akvarium accepteras de flesta foder men fodret bör anpassas till dess naturliga kostvanor med tonvikt på vegetabilisk föda. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med en hög andel vegetabiliskt innehåll. Detta kan ibland kompletteras med frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten är vanligast i sedimentfria klippmiljöer och förekommer oftast i grunda vatten, sällan djupare än 10 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Protomelas taeniolatus bör rymma minst 400 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för artens territoriella beteende. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen och skapar naturliga revirgränser. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Arten är en maternal munruvare. Hanarna håller revir uppe på toppen av en sten eller klippa, dit de lockar lekmogna honom. Honan ruvar ägg och larver i omkring tre veckor, och en normal kullstorlek är mellan 15 och 40 yngel. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att skydda dem bland klipporna i några veckor, och tar in dem i munnen vid fara.

Allmänt

Protomelas taeniolatusär en ganska tuff Protomelas-art, särskilt hanarna som är starkt territoriella sinsemellan och mot andra arter med likande utseende. Bäst är att hålla en grupp med en hane tillsammans med minst tre honor, och se till att det finns tillräckligt med gömställen. Sällskap av arter med liknande utseende bör undvikas för att minska aggressioner, och för att minimera risken för hybridisering. Den är mycket glupsk och med alltför ”vekt” sällskap blir den lätt fet, medan de som inte hinner få mat kan tyna bort.

Varianten ”Red empress” är en favorit som fullt utfärgad är en riktig juvel, med lysande röd kropp och blått huvud.
En Protomelas taeniolatus ”Fire blue” hane från Makanjila Point, Malawi.
Foto: Michael Persson
Protomelas taeniolatus, ”Hinderi”.
Foto: Niclas Olausson
Protomelas taeniolatus, ”Hinderi” par.
Foto: Niclas Olausson
Protomelas taeniolatus, ”Hinderi” hane.
Foto: Niclas Olausson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia