Pseudotropheus crabro

Ribbink & Lewis, 1982
Pseudotropheus crabro.
Foto: Kjell Fohrman

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Pseudotropheus crabro beskrevs ursprungligen som Melanochromis crabro av Ribbink och Lewis år 1982. Ett tidigare använt namn är ”Pseudotropheus chamaelo”.

Vad namnet betyder

Pseudotropheus är sammansatt av grekiskans ”pseudes” (falsk) och ”tropheus” vilket syftar på likheten med släktet Tropheus från Tanganyikasjön. Artepitetet crabo är latin och betyder geting, vilket syftar på artens färgmönster.

Utbredning

Arten förekommer i större delen av Malawisjön, dock saknas den norr om Hongi Island på den östra kusten och norr om Mara Rocks på västkusten. Artens typlokal är Maleri Islands.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir Pseudotropheus crabro upp till 14 cm lång, men kan bli ytterligare lite större i akvarium. Honorna är vanligtvis lite mindre. Honor och ungfiskar har en gul kroppsfärg med breda, mörkbruna vertikala band samt ibland en bruten, längsgående linje. Könsmogna hanar i lekdräkt blir nästan helt mörkbruna, en färg som gör dem svåra att upptäcka i mörka grottor.

Foder

Arten lever ofta i symbios med kampango-malen (Bagrus meridionalis). Den följer malen och äter parasiter som den har på huden, och under malens lekperiod stjäl den också ägg. I akvarium är räkmix ett lämpligt foder som kan kombineras med torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten förekommer främst i miljöer med klippor och stora stenblock, oftast på djup mellan 15 och 30 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Pseudotropheus crabro bör rymma minst 250 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, om inte akvariet är minst dubbelt så stort som den rekommenderade storleken.

Lek

Arten är en maternal munruvare med en normal kullstorlek på mellan 10 och 30 yngel. Hanarna håller revir runt en grotta eller klippskreva. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor, och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats. De frisimmande ynglen släpps bland stenar där de lämnas att klara sig själva.

Allmänt

Pseudotropheus crabro är en territoriell och livlig art. Hanar visar aggression mot artfränder, särskilt mot andra hanar och andra arter med liknande utseende. Det rekommenderas att hålla en hane tillsammans med flera honor, och med andra robusta mbunas som inte liknar dem. Att hålla andra arter i akvariet kan minska aggressionerna genom att sprida ut deras fokus.
Pseudotropheus crabro.
Foto: Michael Persson
Pseudotropheus crabro.
Foto: Michael Persson
Pseudotropheus crabro vid Gome Rocks i Malawi.
Foto: Ad Konings
Pseudotropheus crabro.
Foto: Håkan Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia