Pseudotropheus interruptus

Johnson, 1975
Pseudotropheus interruptus hane vid Chizumulu Island.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 11 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Nära hotad (NT)

Handelsnamn och synonymer

Pseudotropheus interruptus beskrevs ursprungligen som Melanochromis interruptus av Donald Johnson år 1975. Melanochromis elastodema klassas idag som en synonym till arten. Inom akvariehobbyn används ofta namnet ”Chizumulu johanni”.

Vad namnet betyder

Pseudotropheus är sammansatt av grekiskans ”pseudes” (falsk) och ”tropheus” vilket syftar på likheten med släktet Tropheus från Tanganyikasjön. Artepitetet interruptus kommer från latinets ”interrumpere” som betyder ”avbruten”, och syftar på de avbrutna horisontella linjerna på kroppen hos könsmogna hanar.

Utbredning

Arten förekommer vid Chizumulu Island. Det finns även små populationer vid Nkhata Bay, Thumbi West Island och Mbuzi Island, som förmodligen är introducerade där. Artens typlokal är Liwelo Bay vid Chizumulu Island.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir hanar av Pseudotropheus interruptus upp till 8 cm, medan den kan bli något större i akvarium. Honorna är generellt lite mindre än hanarna. Könsmogna hanar är mörkblå med en eller två ljusblå sidolinjer som ofta är uppbrutna i fläckar. Honor och ungfiskar är helgula.

Foder

Den naturliga födan består främst av alger eller biomatta, så kallad ”aufwuchs”, som växer på stenar och klippor. Med algerna följer även en del smådjur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost bestående av exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, mysis och cyclops.

Naturlig miljö

Arten lever i sedimentfria klipp- och stenmiljöer, oftast på djup mellan 3 och 20 meter. Dessa områden är ofta belägna vid branta sluttningar där sediment ansamlas längre ner, och klipporna är täckta av ”aufwuchs”.

Akvarium

Ett akvarium för Pseudotropheus interruptus bör rymma minst 200 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Genom att erbjuda flera revir minskas hanarnas aggressioner.

Lek

Arten är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek med mellan 10–35 yngel. Hanarna håller revir vid en grotta eller klippskreva. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor, och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats. De frisimmande ynglen släpps bland stenar där de lämnas att klara sig själva.

Allmänt

Pseudotropheus interruptus är svagt territoriell och förhållandevis fredlig. Hanar visar aggression mot artfränder, särskilt mot andra hanar och andra arter med liknande utseende. Den hålls bäst tillsammans med andra mindre och inte alltför aggressiva mbunas, helst i en grupp med en hane tillsammans med 3-4 honor. Välj arter som skiljer sig så mycket som möjligt åt utseendemässigt, både för att minska aggressioner och för att undvika hybridisering.
Pseudotropheus interruptus, honor.
Foto: Kristin Torgersen

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia