Metriaclima glaucos

Ciccotto, Konings & Stauffer, 2011
Metriaclima glaucos, hane vid Cobwé i Moçambique.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Nära hotad (NT)

Handelsnamn och synonymer

Metriaclima glaucos beskrevs formellt av Patrick Cicotto, Ad Konings och Jay Stauffer år 2011. Tidigare har den haft olika provisoriska namn som Pseudotropheus sp. ’aurora blue’, Metriaclima sp. ’aurora blue’ och Pseudotropheus sp. ’flameback’. Inom akvariehobbyn har den ibland kallats ”aurora blue” och ”flameback”.

Vad namnet betyder

Metriaclima är sammansatt av grekiskans ”metria” (genomsnittlig eller anspråkslös) och ”clima” (sluttande), vilket syftar på huvudprofilens lutning hos släktets arter. Artepitetet glaucos är grekiska och betyder blågrå, vilket syftar på artens blågrå kroppsfärg.

Utbredning

Förekommer vid några rev nära Cobwé på Malawisjöns östra kust i Moçambique, vilket också är artens typlokal.

Storlek och utseende

Hanar blir upp till 10 centimeter, honor ett par centimeter mindre. Könsmogna hanar är ljust blågrå med tvärgående mörka band och vit buk. Populationen vid Kanjindo Rocks har gulorange huvud och rygg. Honor och icke könsmogna hanar är ljusgrå med tvärgående band.

Foder

Den naturliga födan består främst av alger och biomatta, så kallad aufwuchs (en blandning av alger och mikroorganismer) som växer på stenar och klippor, samt plankton. I akvarium accepteras de flesta fodertyper, men det är bäst att ge foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll, som räkmix med tonvikt på ärtor eller torrfoder anpassat för herbivora (växtätande) fiskar.

Naturlig miljö

Lever där sandbottnar möter miljöer med stenar, vanligtvis på djup mellan 7 och 15 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Metriaclima glaucos bör rymma minst 200 liter, inrett med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Eftersom hanarna är starkt territoriella rekommenderas att endast hålla en hane, om inte akvariet är minst dubbelt så stort som den rekommenderade storleken.

Lek

Munruvare med normal kullstorlek på mellan 10och 30 yngel. Hanarna gräver ut små grottor intill eller under stenar som lekplats. Hanen lockar en lekmogen hona till sin grotta där leken sker. Honan ruvar i omkring tre veckor, och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats. De frisimmande ynglen släpps bland stenar där de lämnas att klara sig själva.

Allmänt

Metriaclima glaucos hålls bäst tillsammans med andra mbunas. Välj arter som skiljer sig så mycket som möjligt i utseende, både för att minska aggressioner och för att undvika hybridisering. Den kan vara aggressiv i samband med lek, men är annars förhållandevis lugn och fredlig. Hanarna är starkt territoriella och aggressiva mot varandra, så om man vill hålla mer än en hane rekommenderas ett betydligt större akvarium än vad som anges ovan.
Metriaclima glaucos, ruvande hona vid Cobwé i Moçambique.
Foto: Ad Konings
Metriaclima glaucos, hane från Kanjindo Rocks i Moçambique. Denna population har tidigare exporterats som Pseudotropheus sp. ’flameback’.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia