Pundamilia pundamilia

Seehausen & Bouton, 1998
Pundamilia pundamilia, hane.
Foto: Albin Ekenberg

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 14 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Pundamilia pundamilia beskrevs formellt av Seehausen, Lippitsch, Bouton år 1998. Ibland används namnet Haplochromis pundamilia. Tidigare handelsnamn är ”zebra nyererei” och ”Haplochromis sp. zebra nyererei”.

Vad namnet betyder

Pundamilia betyder ”zebra” på det lokala språket Kiswahili, vilket syftar på det typiskt tvärrandiga grundmönstret hos släktets arter. Artepitetet är detsamma som släktnamnet.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i Viktoriasjön där den har en spridd utbredning, med huvudsaklig förekomst i sjöns södra regioner. Den är känd från Mwanza Gulf, Speke Gulf, Ukerewe Island, Sengeremaregionen, och några geografiskt isolerade platser som till exempel Miandere Island (nordost om Kome). Den har också rapporterats från platser längs den kenyanska kusten. Typlokalen för arten är Makobe Island vid Speke Gulf i Tanzania.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir Pundamilia pundamilia cirka 10 cm, men i akvarium blir den ofta större. Könsmogna hanar har ett distinkt randigt mönster med skarpa kontraster mellan svarta och ljusa band. Honor är generellt mindre färgglada, ofta med en grå-brun eller beige grundfärg, och svagare mönster. Dessa könsskillnader är tydliga och gör dem lätta att skilja. Det finns lokala varianter av arten med skillnader i färgintensitet och mönster.

Foder

Artens naturliga föda består främst av insekter och dess larver, men också zooplankton, småfisk och mossdjur som växer på stenar. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är proteinrik räkmix och torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever vid de flesta miljöerna med stenar och klippor, oftast på grunt vatten. Den trivs bäst i områden med god vattenomsättning och riklig tillgång till naturliga skyddsmöjligheter, men ibland ger den sig också ut på öppet vatten för att söka föda.

Akvarium

Ett akvarium för Pundamilia pundamilia bör rymma minst 250 liter, Akvariet inreds med ett finkornigt bottensubstrat, samt stenformationer som skapar gömställen och naturliga revirgränser. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Anubias, Microsorum eller Vallisneria. Växter bör förankras väl då arten gräver mycket i samband med lek.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 20 och 40 yngel. Honan ruvar ägg och larver under knappt tre veckor. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att vakta dem en tid och tar dem tillbaka i munnen vid fara.

Allmänt

Pundamilia pundamilia är starkt revirhävdande relativt aggressiv. Framförallt är hanarna aggressiva mot artfränder. Det är därför viktigt att hålla en balanserad grupp med fler honor än hanar. Mot andra ciklider är den förhållandevis fredlig och den fungerar väl tillsammans med andra fredliga ciklider. Däremot bör man undvika att hålla den tillsammans med arter som har liknande färgmönster, för att minska aggressiva beteenden och minimera risken för hybridisering.
Pundamilia pundamilia, Makobe Island hane.
Foto: Albin Ekenberg

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia