Pundamilia sp. 'crimson tide'

Pundamilia sp. ’crimson tide’.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Pundamilia sp. ’crimson tide’ är ett provisoriskt namn i väntan på att arten beskrivs vetenskapligt. Ett tidigare använt namn är Haplochromis sp. ’crimson tide’.

Vad namnet betyder

Pundamilia betyder ”zebra” på det lokala språket Kiswahili, vilket syftar på det typiskt tvärrandiga grundmönstret hos släktets arter. Handelsnamnet ’crimson tide’ syftar på hanarnas röda färg.

Utbredning

Arten förekommer troligtvis endemiskt i de norra och nordöstra delarna av Viktoriasjön, i Uganda och Kenya.

Storlek och utseende

Pundamilia sp. ’crimson tide’ har en kroppsform som är typisk för släktet, med en robust kropp och måttligt spetsig nos. Hanarna blir upp till 12–13 cm medan honorna är något mindre. Könsmogna hanar kan variera mycket i färg, men har oftast en intensiv röd färg över stora delar av kroppen. Honor och unga individer är mer diskret färgade i bruna nyanser.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Pundamilia sp. ’crimson tide’ huvudsakligen på zooplankton och alger. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i steniga och klippiga miljöer där den finner skydd och föda.

Akvarium

Ett akvarium för Pundamilia sp. ’crimson tide’ bör rymma minst 250 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen. Dessa stenformationer hjälper till att avgränsa revir och skapar en trygg miljö som bidrar till fiskarnas välbefinnande. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Vallisneria, Bolbitis och Microsorum.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på 15 till 35 yngel. Honan lägger äggen och plockar genast upp dem i munnen. Hanens äggfläckar på analfenan kan lura honan att ”plocka upp” dem, varvid hanen passar på att befrukta äggen. Efter leken ruvar honan ägg och larver under omkring tre veckor. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att vakta dem en tid och tar dem tillbaka i munnen vid fara.

Allmänt

Pundamilia sp. ’crimson tide’ är en måttligt aggressiv ciklid. Hanarna kan bli territoriella, särskilt under lekperioden. Arten bör hållas i en grupp på minst 8–12 individer för att dämpa och sprida ut aggressionerna. Den kan hållas tillsammans med andra arter av liknande storlek och temperament, förutsatt att akvariet är tillräckligt stort för att minska aggressionen. För att förhindra hybridisering är det dock viktigt att undvika sällskap med arter som har ett liknande utseende.

Arten har blivit mycket populär inom hobbyn tack vare hanarnas vackra färgteckning.
Pundamilia sp. ’crimson tide’.
Foto: Michael Persson
Pundamilia sp. ’crimson tide’.
Foto: Kjell Fohrman
Pundamilia sp. ’crimson tide’.
Foto: Kjell Fohrman
Pundamilia sp. ’crimson tide’.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia