Pundamilia sp. 'red head'

Pundamilia sp. ’red head’, Zue Island hane.
Foto: Kjell Begby

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Pundamilia sp. ’red head’ är ett provisoriskt namn som används innan arten blir formellt beskriven. Tidigare har den även kallats Pundamilia sp. ’zue island’, Pundamilia sp. ’zue island red head nyererei’ och Haplochomis sp. ’red head nyererei’.

Vad namnet betyder

Pundamilia betyder ”zebra” på det lokala språket Kiswahili, vilket syftar på det typiskt tvärrandiga grundmönstret hos släktets arter. Handelsnamnet ’red hed’ refererar till färgteckningen hos könsmogna hanar.

Utbredning

Arten är bara känd från två platser i Viktoriasjön, Mabibi Islands och Zue Island vid Speke Gulf i den sydöstra delen av sjön.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir Pundamilia sp. ’red head’ cirka 10-11 cm, men i akvarium blir den ofta större. Hanar har starkare färger och är i regel större än honor. Kroppsformen är högre än hos närbesläktade arter. Grundfärgen hos könsmogna hanar är gul med rött på huvudet och den främre delen av kroppen. Buken är orange och ryggen har en rosa ton. Båda könen har ett tvärrandigt mönster med mörka band. Populationerna vid Mabibi Islands och Zue Island är färmässigt lika men den vid Mabibi Islands ska ha en mer långsträckt kroppsform.

Foder

Pundamilia sp. ’red head’ livnär sig i naturen främst på ”aufwuch”, det vill säga algmatta med små kräftdjur och insekter. Den ses ofta följa stim med algskrapande Neochromis i sin jakt på föda. I akvarium accepteras de flesta foder, men de bör erbjudas en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i klippmiljöer och över steniga bottnar, från grunda stränder ner till omkring 5 meters djup.

Akvarium

Ett akvarium för Pundamilia sp. ’red head’ bör rymma minst 350 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer, som bildar gott om gömställen samt delar av revir. Det är också viktigt med väl tilltaget simutrymme.

Lek

Det är en munruvare med en normal kullstorlek mellan 15 och 50 yngel. Honan ruvar ägg och larver i knappt tre veckor.

Allmänt

Pundamilia sp. ’red head’ är relativt aggressiv mot artfränder och bör hållas i en lite större grupp för att sprida ut aggressionerna. Mot andra arter är den däremot fredlig. Den bör hållas tillsammans med anda arter med liknande storlek och temperament. Undvik arter med liknande utseende för att minska aggressioner och risken för hybridisering.
Pundamilia sp. ’red head’, Zue Island hona.
Foto: Kjell Begby
Pundamilia sp. ’red head’.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia