Pyxichromis orthostoma

Regan, 1922
Pyxichromis orthostoma, hane.
Foto: Albin Ekenberg

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 20 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Pyxichromis orthostoma beskrevs formellt av Regan år1922. Den har tidigare haft namn som Haplochromis orthostoma och Pelmatochromis spekki.

Vad namnet betyder

Pyxichromis är sammansatt av grekiskans ”pyxo” och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet orthostoma kommer från grekiskans ”orthos” (stor) och ”stoma” (mun), vilket syftar på arten stora mun.

Utbredning

Arten förekommer i Lake Salisbury, som är en del av vattensystemet Kyoga. Lake Salisbury som ligger i Uganda är också artens typlokal.

Storlek och utseende

Pyxichromis orthostoma blir upp till 20 cm i sin naturliga miljö, men blir sällan så stor i akvarium. Kroppsformen är hög och sammanpressad. Könsmogna hanar har en silvergrå grundfärg med en grön eller turkos ton, samt röda inslag i fenorna. Det finns tydliga könsskillnader utöver hanarnas starkare färger. Det finns inte heller några kända geografiska varianter.

Foder

I sin naturliga miljö är det en utpräglad rovfisk som främst livnär sig på mindre fiskar. Den är en bakhållsjägare med en stor mun, perfekt anpassad för att fånga mindre fiskar. I akvarium accepterar den de flesta fodertyper, men kosten bör spegla dess naturliga diet. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll, kompletterat med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Artens naturliga livsmiljö i Kyogas vattensystem är grunt med ett maximalt djup på 6 meter. Vattenytan är ofta täckt med näckrosor och vattenhyacint, med täta bestånd av papyrus längs stränderna.

Akvarium

Akvariet för Pyxichromis orthostoma bör rymma minst 350 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer, som bildar gott om gömställen samt delar av revir. Det är också viktigt med väl tilltaget simutrymme. Områden med tät växtlighet kan inkluderas för att efterlikna artens naturliga miljö. Använd tåliga växter, exempelvis Anubias, Microsorum och Vallisneria.

Lek

Arten är munruvare med en normal kullstorlek på mellan 30 och 60 yngel. Leken sker spontant på ett plant underlag utan att en lekplats förberetts. Efter leken ruvar honan i cirka 16-18 dygn.

Allmänt

Pyxichromis orthostoma är förhållandevis fredlig men bör inte hållas med alltför små fiskar eftersom de kan ses som föda. Arten kan hållas i grupp eller parvis. I samband med lek kan hanarna vara aggressiva sinsemellan. Den bör hållas med fiskar med samma storlek eller större och med liknande temperament. Lämpligt sällskap kan vara andra fredliga och robusta ciklider från Kyogasjön eller från området. Undvik arter med liknande utseende för att minska aggressioner och risken för hybridisering.

Det är en robust och anspråkslös ciklid med ett udda utseende. Att hålla denna art i akvarium bidrar även till att bevara den, då den är starkt hotad i sin naturliga miljö.
Pyxichromis orthostoma, hona.
Foto: Patrick Eriksson
Pyxichromis orthostoma, yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Pyxichromis orthostoma.
Foto: Patrick Eriksson
Pyxichromis orthostoma.
Foto: Patrick Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia