Reganochromis calliurus

Boulenger, 1901
Reganochromis calliurus.
Foto: Thomas Hytting

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Reganochromis calliurus beskrevs ursprungligen som Paratilapia calliura av George Albert Boulenger år 1901. Däremellan har den även varit placerad i släktet Leptochromis calliurus.

Vad namnet betyder

Reganochromis är sammansatt av ”regan” efter brittiska iktyologen Charles Tate Regan (1878-1943), och ”chromis” som ofta används i namn på ciklidsläkten och det härstammar från fisksläktet Chromis. Artepitetet calliurus kommer från grekiskans ”kallos” (vacker) och ”ourá” (svans), vilket syftar på de svarta och vita horisontella ränderna på artens stjärtfena.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjön där det finns lämpliga livsmiljöer. Typlokalen för arten är Kalambo vid gränsen mellan Zambia och Tanzania.

Storlek och utseende

Reganochromis calliurus blir upp till cirka 15 cm. Arten har inga tydliga könsskillnader i storlek eller färgteckning. Kroppsformen är slank och strömlinjeformad med spetsig nos. Stjärtfenan har distinkta svarta och vita horisontella ränder. Det finns små geografiska variationer i färgteckning. Särskilt hos populationer vid den sydvästra kusten av Demokratiska Republiken Kongo, som har en gul-orange kant på ryggfenan och stjärtfenans ränder är mindre markerade.

Foder

I sin naturliga livsmiljö livnär sig Reganochromis calliurus främst av små räkor och fiskyngel. I akvarium accepteras de flesta foder, men kosten bör spegla artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll samt frysfoder som mysis, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i djupare miljöer med sand och lera, vanligtvis på djup mellan 15 och 100 meter.

Akvarium

För att hålla Reganochromis calliurus rekommenderas ett akvarium på minst 250 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen. Även pvc-rör eller keramiska rör med en diameter på cirka 5 cm kan användas för att skapa gömställen.

Lek

Det är en biparental munruvare som leker i grottor eller håligheter mellan stenar. Den första tiden kan föräldrarna dela på kullen och ruva samtidigt. Eller så ruvar honan ensam ägg och larver de första 8 till 10 dagarna, för att sedan låta hanen ta över de frisimmande ynglen som tas in i munnen vid fara. En normal kullstorlek är på upp till 100 yngel.

Allmänt

Reganochromis calliurus hålls bäst i en liten grupp och är förhållandevis fredlig mot andra arter. Den fungerar bra i sällskap med fredliga arter som håller till i akvariets övre del, exempelvis Haplotaxodon. Alltför små fiskar kan dock uppfattas som föda.
Reganochromis calliurus från Chituta.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
Reganochromis calliurus från Chituta.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia