Rubricatochromis cerasogaster

Boulenger, 1899
Rubricatochromis cerasogaster
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 5.0 –
7.5
Rödlistning: Starkt hotad (EN)

Handelsnamn och synonymer

Rubricatochromis cerasogaster har haft flera vetenskapliga namn sedan den först beskrevs 1899 av George Albert Boulenger som Paratilapia cerasogaster. Därefter har arten placerats i olika släkten, som Pelmatochromis av Poll & Gosse (1963) och Hemichromis av Loiselle (1979). Den nuvarande klassificeringen, Rubricatochromis cerasogaster, fastställdes av Lamboj & Koblmüller 2022.

Vad namnet betyder

Rubricatochromis härstammar från latinets ”rubricatus” (rödfärgad), kombinerat med ”chromis”, ett namn som ofta används inom ciklidsläkten och ursprungligen kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet cerasogaster är sammansatt av latinets ”cerasum” (körsbär) och ”gaster” (mage), vilket syftar på fiskens röda bukparti.

Utbredning

Rubricatochromis cerasogaster förekommer endemiskt i Lac Mai Ndombe och dess avrinningsområde i Demokratiska Republiken Kongo. Artens typlokal är Utanda och Kutu i sjöns södra del. Lac Mai Ndombe, tidigare känd som Lake Leopold II, är ett unikt ekosystem med mjukt, näringsfattigt vatten.

Storlek och utseende

Hanar kan bli upp till 10 cm, medan honor är något mindre, runt 8 cm. I akvarium kan båda könen bli 2 cm större. Arten utmärker sig med sin kompakta kroppsform och den röda buken, vilket ger den ett distinkt utseende. En mörk markering i ryggfenan är ett kännetecken som särskiljer den från närstående arter. Mage, strupe och kinder är kraftigt orange- till rödfärgade, i övrigt är färgen mer blekröd. Hanar är generellt större och har ofta mer intensiva färger jämfört med honor. Några geografiska varianter har inte rapporterats för arten.

Foder

I sin naturliga miljö är Rubricatochromis cerasogaster allätare, men den föredrar en köttbaserad kost. I akvarium rekommenderas foder med hög proteinhalt, som exempelvis levande eller fryst foder som artemia och mysis, kombinerat med kvalitativt torrfoder. En varierad kost bidrar till bättre hälsa och färgutveckling.

Naturlig miljö

Lac Mai Ndombe kännetecknas av sitt mjuka till mycket mjuka vatten med låg ledningsförmåga och ett pH-värde mellan 4,5 och 6,5. Sjön har få vattenväxter, och bottnarna domineras av sand och lera. Arten föredrar grunda områden nära stranden. Vattnet är generellt varmt och näringsfattigt.

Akvarium

För ett vuxet par av Rubricatochromis cerasogaster rekommenderas ett akvarium på minst 150 liter. Akvariet bör inredas med sand, rötter och stenar för att efterlikna artens naturliga miljö. Arten brukar inte skada växter, tåliga växter som Anubias och Javaormbunke är lämpliga val i akvariet.

Lek

Arten är en parbildande substratlekande ciklid. Leken sker ofta på öppna ytor men kan ibland ske i grottor. Äggen kläcks efter två till tre dygn (48 timmar vid 25ºC), sedan tar det ytterligare fyra till fem dygn för larverna att utvecklas till frisimmande yngel. Båda föräldrarna deltar aktivt i att vårda ägg och larver, och de fortsätter skydda ynglen efter kläckning. För att lyckas med lek krävs en balanserad kost och en lugn miljö.

Allmänt

Rubricatochromis cerasogaster är en robust ciklid som kan hållas med andra fiskar mad liknande storlek och temperament. Under lektiden blir den dock mer aggressiv och territoriell. För bästa resultat rekommenderas att hålla den i ett artakvarium, särskilt om ambitionen är att odla den.

Liksom alla företrädare från släktet är den mycket anpassningsbar och kan hållas i svagt surt till neutralt vatten med en temperatur mellan 23-27ºC.

Arten exporteras sällan, vilket gör de befintliga akvariebestånden särskilt viktiga för att bevara den inom hobbyn. Eftersom arten är starkt hotad i sin naturliga miljö, kan akvariehobbyn spela en avgörande roll för dess långsiktiga bevarande.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia