Rubricatochromis exsul

Trewavas, 1933
Rubricatochromis exsul, hane med yngel.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)

Max storlek: 10 cm

Minsta akvarievolym: 150 liter

Temperatur: 22 – 28 °C

pH: 6.0 – 9.0

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Turkanajuvelen, Hemichromis exsul, Pelmatochromis exsul.

Vad namnet betyder

Rubricatochromis härstammar från latinets rubricatus (rödfärgad), vilket syftar på att alla arter i släktet har en röd färgteckning. Slutledet chromis är vanligt bland ciklidersläkten och är hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet exsul betyder ”förvisad” eller ”i exil” på latin och hänvisar till att arten lever geografiskt åtskild från övriga arter i släktet.

Utbredning

Förekommer endemiskt i Lake Turkana, en sodasjö som till största delen ligger i Kenya men också sträcker sig in i Etiopien.

Storlek och utseende

Hanar kan bli upp till 10 cm, medan honor sällan överstiger 6–7 cm. Hanar har en högre kroppsform, en djupare röd färg och mer blått i fenorna jämfört med honorna.

Foder

Rubricatochromis exsul är en allätare som i naturen främst lever av små insekter, kräftdjur och växtmaterial. I akvarium bör den ges en varierad kost som inkluderar räkmix, torrfoder och frysfoder som cyclops, artemia och mysis.

Naturlig miljö

Rubricatochromis exsul lever i sodasjön Lake Turkana, som har en unik vattenkemi med en salthalt på 2,5 ‰ (ungefär som Bottenviken) och med ett genomsnittligt pH på strax över 9.

Akvarium

Ett akvarium på minst 150 liter rekommenderas. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial samt många stenar och rötter som skapar gömställen och revir. Tät plantering är fördelaktig eftersom den bryter siktlinjer och ger jagade fiskar skydd från aggressiva förföljare.

Lek

Leken sker på en flat yta där äggen fästs, oftast en sten eller rot, som rengörs noggrant av föräldrarna. Honan sköter äggen, som kläcks efter cirka 48 timmar. När ynglen blir frisimmande flyttas de till en grävd grop, där båda föräldrarna aktivt vårdar dem. Arten lägger stora kullar, med 300–500 ägg per lek.

Allmänt

Rubricatochromis exsul är en av de fredligare arterna i släktet, men det är ändå en robust och aggressiv ciklid. Den hålls bäst i ett artakvarium eller tillsammans med fiskar av liknande storlek och temperament. Vid lek och yngelvård blir den mycket aggressiv, men i övrigt är den förhållandevis anspråkslös och anpassningsbar vad gäller både vattenparametrar och foder. Den rör inte växter och gräver endast i samband med lek.

Arten har bara exporterats till akvariehobbyn en gång (2017), men har sedan dess fått stor spridning tack vare sin produktivitet och lätthet att föröka i fångenskap. Med sina starka färger och intressanta beteenden är den en riktig juvel i akvariet!
Rubricatochromis exsul, hona med yngel.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, par med yngel.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, hona med yngel.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, hane med yngel.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, hane.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, hane.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, hane.
Foto: Michael Persson
Rubricatochromis exsul, två hanar.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia