Rubricatochromis lifalili

Loiselle, 1979
Rubricatochromis lifalili.
Foto: Kjell Fohrman

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 6.0 –
7.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Rubricatochromis lifalili beskrevs ursprungligen som Hemichromis lifalili av Paul Loiselle år 1979. Inom akvariehobbyn kallas den ”röd juvelciklid”.

Vad namnet betyder

Rubricatochromis härstammar från latinets ”rubricatus” (rödfärgad), kombinerat med ”chromis”, ett namn som ofta används inom ciklidsläkten och ursprungligen kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet lifalili är hämtat från ett lokalt namn som används i centrala Kongobäckenet för att beteckna denna fisk.

Utbredning

Arten förekommer i Centralafrikanska Republiken, Republiken Kongo (Brazzaville) och Demokratiska Republiken Kongo (Kinshasa). Typlokalen för arten är Lac Tumba i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Detta är en medelstor ciklid där hanarna kan bli upp till 10 cm och honorna något mindre, upp till cirka 7 cm. Den har en distinkt rundad fläck mitt på kroppen, samt sex till nio smala vertikala band. Könsmogna hanar får en intensiv röd färg med ett mönster av iriserande blå prickar. Äldre hanar kan utveckla en pannpuckel. Honor har mindre intensiva färger.

Foder

I sin naturliga miljö är Rubricatochromis lifalili allätare vars föda huvudsakligen består av akvatiska insektslarver, vattenlevande kvalster, små kräftdjur och ibland alger och organiskt slam. I akvarium rekommenderas foder med hög proteinhalt, som exempelvis levande eller fryst foder som artemia och mysis, kombinerat med kvalitativt torrfoder. En varierad kost bidrar till bättre hälsa och färgutveckling.

Naturlig miljö

Arten lever i vattendrag oftast inom skogsbeklädda områden, men också på savannen. Den förekommer i grunda sjöar, floder, träsk och översvämmade skogar där växtlighet och nedfallna grenar skapar skyddade utrymmen. Vattnet är ofta mörkt och svalt, särskilt i skuggade skogsområden, med temperaturer mellan 20 och 24 °C. Lac Tumba, som är artens typlokal, har en temperaturvariation mellan 25 och 33 °C beroende på säsong, och pH-värdet varierar mellan 4,5 och 5,0.

Akvarium

För ett vuxet par av Rubricatochromis lifalili rekommenderas ett akvarium på minst 150 liter. Akvariet bör inredas med sand, rötter och stenar för att efterlikna artens naturliga miljö. Arten brukar inte skada växter, tåliga växter som Anubias, Bolbitis och Javaormbunke är lämpliga val i akvariet.

Lek

Det är en substratruvande art som bildar par vid lek. Honan lägger ägg på en flat yta eller i en skyddad håla, och båda föräldrarna vaktar äggen och ynglen intensivt. Kullstorleken kan variera men är ofta på flera hundra ägg. Ruvningstiden är vanligtvis 2–3 dygn, och ynglen börjar simma fritt efter ytterligare 4–6 dagar. Föräldrarna fortsätter att skydda ynglen under deras tidiga utveckling.

Allmänt

Rubricatochromis lifalili förväxlas ofta med den närbesläktade Rubricatochromis bimaculatus. Den hålls bäst parvis men det kan vara svårt att hitta ett par som fungerar tillsammans. Arten är starkt revirhävdande och aggressiv i samband med lek, men förhållandevis fredlig i övrigt. Den passar tillsammans med arter som har liknande miljökrav och inte är tillräckligt små för att betraktas som föda. Andra fredliga ciklider eller robusta tetror fungerar väl som sällskap.

Liksom alla företrädare från släktet är den mycket anpassningsbar och kan hållas i svagt surt till neutralt vatten med en temperatur mellan 23-27ºC.Liksom alla företrädare från släktet är den mycket anpassningsbar och kan hållas i svagt surt till neutralt vatten med en temperatur mellan 23-27ºC.
Rubricatochromis lifalili.
Foto: Johan Svederborn

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia