Synodontis multipunctatus

Boulenger, 1898
Synodontis multipunctatus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderMalar
Max Storlek: 28 cm
Minsta akvarievolym: 500 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
9.2
Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Synodontis multipunctatus beskrevs vetenskapligt av George Albert Boulenger år 1898. I akvariehobbyn kallas den för ”gökmal”.

Vad namnet betyder

Synodontis är sammansatt av grekiskans ”syn” (med) och ”odous” (tand), vilket syftar på de tätt sammansittande tänderna. Artepitetet multipunctatus är latin och betyder ”med många fläckar”, vilket är en beskrivning av artens mönster.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i Tanganyikasjön där den finns i hela sjön. Typlokalen för arten är Sumbu i Zambia.

Storlek och utseende

Synodontis multipunctatus är en storväxt art som kan bli upp till cirka 28 cm. Kroppsfärgen varierar från vitgrå till brun med ett mönster av mörka fläckar. Juvenila individer har större och mer oregelbundna fläckar jämfört med vuxna. Fenspetsarna är ofta vita, och fenorna har triangulära mörka markeringar. Huvudet är försett med ett hårdnat huvudskydd och skäggtådar, som är vita och ibland greniga. Hanar har högre ryggfenor, medan honor är mer rundade i kroppsformen.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av sniglar som Neothauma tanganyicense, kräftdjur och insektslarver. I akvarium accepteras alla foder men den bör ges en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Den naturliga livsmiljön är kustnära områden till öppet vatten över sand- och lerbottnar, ofta täckta med snäckskal. Den hittas på djup ner till 170 meter.

Akvarium

Arten fungerar bra i ett sällskapsakvarium med tanganyikaciklider. Akvariet bör rymma minst 500 liter och vara inrett med ett finkornigt bottenmaterial, samt stenformationer som bildar gott om grottor och gömställen.

Lek

Malen Synodontis multipunctatus är känd som en unik parasitisk ruvare och kallas därför för “gökmal”. Arten leker i samband med att munruvande ciklider, som exempelvis Ctenochromis horei, leker. Under lekprocessen smyger sig malen in och äter ciklidäggen samtidigt som den lägger sina egna. Ciklidhonan tar ovetandes upp både sina egna och malens ägg i munnen. När ynglen kläcks äter malynglen upp ciklidens yngel innan de släpps fria. Ruvningstiden för malynglen är kort, och de växer snabbt. Denna fortplantningsstrategi minskar föräldraansvaret och gör det möjligt för arten att fortplanta sig oftare.

Allmänt

Trots sitt ibland aggressiva beteende mot andra Synodontis-arter är Synodontis multipunctatus generellt fredlig och passar bra i akvarium med sällskap av ciklider från Tanganyika-, Malawi- och Viktoriasjön. Det är en social och dagaktiv art som hålls bäst i en grupp med minst 4-6 individer i ett akvarium med dämpad belysning.

Med sitt unika lekbeteende och livliga personlighet har Synodontis multipunctatus blivit en populär art inom akvariehobbyn.
Synodontis multipunctatus.
Foto: Michael Persson