Telmatochromis dhonti

Boulenger, 1919
Telmatochromis dhonti vid Magara.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Tidigare synonymer för arten är Telmatochromis dhonti har tidigare kallats Lamprologus dhonti, Telmatochromis caninus, och Julidochromis macrolepis.

Vad namnet betyder

Telmatochromis härstammar från grekiskans telma (sumpmark), , kombinerat med chromis, ett namn som ofta används inom ciklidsläkten och ursprungligen kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitepet dhonti hedrar Maurice Dhont-De Bie, som samlade typmaterialet för arten under Corps Expéditionnaire Belge en Afrique de l’Est.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjön, men vanligare i den norra delen. Typlokal är Albertville (nuvarade Kalemie) i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Hanen kan nå upp till 12 cm i naturen och 16 cm i akvarium, medan honor är betydligt mindre, sällan mer än 8 cm. Arten har en brun-beige färg med en orange till röd linje från ögat till gällocket. Äldre hanar utvecklar en markant pannpuckel.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av insektslarver och andra små ryggradslösa djur, samt småfisk. I akvarium bör den ges en en variation av exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i grunt vatten, ofta i klippiga övergångszoner med sedimentrik botten på djup mellan 5 och 15 meter.

Akvarium

För Telmatochromis dhonti rekommenderas ett akvarium på minst 250 liter för att hantera artens aggressivitet. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenar som bildar gömställen.

Lek

Grottlekande substratruvare med stora kullar på upp till 200 ägg. Äggen kläcks efter cirka 3 dygn, och ynglen är frisimmande efter ytterligare 3 dygn. Honan tar ensam hand och ägg och yngel.

Allmänt

Telmatochromis dhonti är en robust art som klarar av varierande akvarieförhållanden. Eftersom hanarna ofta är mycket territoriella rekommenderas att hålla arten i en grupp med en hane och flera honor i ett akvarium på minst 250 liter.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia