Telmatochromis vittatus

Boulenger, 1898
Telmatochromis vittatus.
Foto: Anders Wikland

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 125 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Telmatochromis sp. ”vittatus shell”.

Vad namnet betyder

Telmatochromis sammansatt av grekiskans telma och chromis som betyder sula och färg eller färgglad. Vittatus är latin och betyder bandad eller streckad, vilket syftar på artens streckade mönster.

Utbredning

Förekommer i Tanganyikasjöns sydvästra del mellan Kapampa i Demokratiska Republiken Kongo och Chituta i Zambia.

Storlek och utseende

Blir upp till 10 centimeter. Kroppsformen är cylindrisk och långsträckt, med kort huvud och rundad nos. Färgen är beige till ljusbrun med längsgående linjer på kroppen, det är inga större variationer mellan olika populationer. Det finns inga tydliga utseendemässa skillnader mellan könen förutom att hanar i regel har något slankare kroppsform.

Foder

Den naturliga födan består företrädesvis av alger och små ryggradslösa djur från biomattan. Den sägs också vara äggtjuv som stjäl ägg från andra ciklider, främst från Lepidiolamprologus elongatus. I akvarium accepteras de flesta foder, men den bör ges en varierad kost med till exempel räkmix, torrfoder eller frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever i klippmiljöns grundaste del och i övergångszonen vid sandbottnar med ansamlingar av tomma snäckskal.

Akvarium

Akvariet som bör rymma minst 125 liter inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen.

Lek

En parbildande substratruvare som leker i skrevor och håligheter bland klippor, men den använder minst lika ofta tomma snäckskal som lekgrotta. Kullstorleken varierar normalt mellan 35 och 50 yngel. Äggen kläcks efter cirka 3 dygn, och ynglen är frisimmande efter ytterligare 3 dygn.

Allmänt

Telmatochromis vittatus är en liten fredlig ciklid som hålls bäst parvis, eller i en liten grupp med 5-6 individer. Deras fredliga och lugna temperament gör dem lämpliga för sällskapsakvarier med andra tanganyikaciklider, förutsatt att det finns tomma snäckor eller små grottor som gömställen. Det finns även en dvärgform som kallas ”vittatus shell”, den blir inte mer än 6-7 centimeter.
Telmatochromis vittatus.
Foto: Ad Konings
Telmatochromis vittatus.
Foto: Robin Hedström
Telmatochromis vittatus.
Foto: Christian Alfredsson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia