Thoracochromis buysi

Penrith, 1970
Thoracochromis buysi hane.
Foto: Robin Hedström

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 24 –
29 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Thoracochromis buysi är känd under flera handelsnamn och tidigare vetenskapliga namn, som Haplochromis buysi, Haplochromis acuticeps och Tilapia steindachneri. I akvariehobbyn kallas den ofta Namib River bream och Namib happy.

Vad namnet betyder

Thoracochromis kommer från grekiskans thorax (bröstkorg), akos (skal eller skydd) och chromis (färgglad eller färg). Artepitetet buysi hedrar Peter J. Buys, en sydafrikansk taxidermist och intendent vid Nationalmuseet i Namibia, som samlade in typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning.

Utbredning

Thoracochromis buysi förekommer endemiskt i Cunene-floden och dess biflod Que, som sträcker sig genom Angola och Namibia. Artens typlokal är Cunene-flodens mynning i Angola. Den har även påträffats i Kavango (Okavango)-floden, vilket tyder på ett något bredare utbredningsområde än tidigare trott.

Storlek och utseende

Denna ciklid kan bli upp till 18 cm lång. Dess kompakta kroppsform, tillsammans med en distinkt färgteckning, gör den till en attraktiv art i akvarium. Hanar tenderar att visa intensivare färger och vara större än honor. Kavango-populationen skiljer sig något från individer från Cunene genom att ha en lägre kroppsform och framträdande röda fläckar på kroppens sidor.

Foder

Det är inte känt vad den naturliga födan består av, men munnens form tyder på att den söker sin föda i bottensubstratet. I akvarium rekommenderas både proteinrikt foder som fryst artemia och mysis, samt vegetabiliska inslag för en balanserad kost.

Naturlig miljö

Thoracochromis buysi lever i områden med sandbottnar och rikligt med växtlighet. Vattentemperaturen i dess naturliga miljö varierar från 18,5 °C under vintern till 28,5 °C under sommaren. Vattnet är svagt alkaliskt med ett pH på 6,8–7,2 och låg ledningsförmåga (<50 µS).

Akvarium

Ett akvarium på minst 300 liter rekommenderas för att hålla Thoracochromis buysi. Inredningen bör efterlikna artens naturliga miljö med ett finkornigt bottenmaterial, samt rötter och växter som skapar gömställen och avgränsningar.

Lek

Thoracochromis buysi är en munruvare, där endast honan ansvarar för att ruva äggen. Hanen gräver en grund lekgrop, där parningen äger rum. Under leken antar hanen en karakteristisk hållning med framkroppen vinklad uppåt. Äggen ruvas i honans mun och ynglen släpps ut efter 15–17 dygn vid en temperatur på 25 °C. En normal kullstorlek är mellan 50–110 yngel. Föräldrarna visar ett starkt skyddsinstinkt gentemot ynglen, vilket bidrar till hög överlevnadsgrad.

Allmänt

Thoracochromis buysi är en färgstark och anpassningsbar ciklid som passar väl i stora akvarier. Hanarna är territoriella och aggressiva mot andra hanar av samma art men tenderar att undvika allvarliga konflikter. Den kan hållas med andra fiskar av liknande storlek och temperament, men det är viktigt att undvika arter som liknar den till utseendet, eftersom det kan uppfattas som konkurrenter.

Trots sin attraktiva färgteckning och hanterbara storlek är arten sällsynt i akvariehobbyn. Detta beror främst på dess begränsade naturliga utbredning i svåråtkomliga områden, vilka ofta har präglats av politisk instabilitet och konflikter.

Kavango-populationen uppvisar beteenden som skiljer sig något från Cunene-populationen, inklusive byggandet av djupare och mer komplexa lekgropar. Denna variant är också mer aggressiv, tyda på att det rör sig om en underart eller en närbesläktad art.
Thoracochromis buysi hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia